Vučinić: Sve je manje RS iz dana u dan. Kakvo je stanje, bogme će nam samo ime ostati, ako i ono ostane…

Vijesti 07. jun 202420:36 0 komentara
N1

"Vidimo iz dana u dan da je Republike Srpske sve manje, počevši od stanovništva do nadležnosti. Dodik je ukinuo himnu i grb RS, ostalo nam je samo ime. Kada vidimo koliko smo sporova izgubili, bogme će nam samo to i ostati, ako i ono ostane", rekao je u Danu uživo Đorđe Vučinić, poslanik Liste za pravdu i red u NSRS.

Kako komentarišete najavu Milorada Dodika o održavanju referenduma o nezavisnosti RS od BiH, ali i moguće pridruživanje Srbiji?

Mislim da tu nema šta pretjerano komentarisati, čovjek je to najavio već na desetine navrata. To je nešto što je nažalost povod dnevne politke i redovnog zamajavanja naroda s obje strane Drine i u BiH. To su Dodikove teme koje uspješno nameće već dvije decenije. Sve što ima od razdruživanja, što mirnog što nemirnog s FBiH i pripajanjem Srbiji, vidimo iz dana u dan – da je RS sve manja počevši od stanovništva do nadležnosti. Dodikova politika je jedno, a priča i retorika nešto savim drugog na šta nažalost uzima dobar dio glasača i najnaivnijih ljudi. To je obično zamajavanje naroda i nema ništa od toga.

Kaže da će datum o njegovom održavanju biti određen u skladu sa interesima stranaka. Sigurno da opozicija neće biti zaobiđena o ovom procesu. Podržavate li ovu ideju?

Dodik je organizovao referendum o Danu RS – 9. januara i ništa od toga nije bilo. Narod je izašao, glasao jedno, a drugo je izašlo u Službenom glasniku i taj praznik je zvanično zabranjen. Danas govori da će prestati da proslavlja 9. januar. Što se tiče te priče ona je narodski rječnikom rečeno ‘niđe veze’. Opoziciju će uvaliti gdje god je on na mršavim nogama. Vidimo da u toj delegacija na Saboru nema nijednog čovjeka iz opozicije.

Dodik rekao da će predložiti da neustavni Dan RS bude kada i Dan državnosti Srbije, a 9. januar će ostati kao dan nastanka RS?

Svakako da je degaradacija i kapitualcija. To nije volja Dodika već mu je rečeno da to uradi tako i sada pokušava na drugi način. Dodik je ukinuo himnu i grb RS, ostalo nam je samo ime. Kada vidimo koliko smo sporova izgubili, od vijadukta Ugljevika i kakvo je stanje u RS, bogme će nam samo to ime i ostati, ako i ono ostane jer Dodik je na vlasti još dvije godine. On je odavno degradirao sve. Imamo neutemeljen lažni patriotizam Dodika i njegove koalicije.

Jedan narod, jedan Sabor. Srbija i Srpska – službeni je naziv Svesrpskog sabora koji će biti održan sutra. Aleksandar Vučić najavljuje dolazak 10.000 građana entiteta RS i Crne Gore. I Vučić i Dodik ga najavljuju kao veliki događaj koji će ujediniti Srbe s obje strane Drine. Ko je razjedinio Srbe?

Upravo su razjedinili oni koji su na vlasti. Mi se dijelimo na strane, ne na one koji znaju nešto da urade, nego na one koji mogu da donesu 50 glasova. Pravi se jaz između onih 2-3 posto najbogatijih i jedno 70-80 posto na ivici siromaštva, to je onaj ko je razjedinio Srbe. Kada govorimo o tom saboru, spominje se preko dva mjeseca i mislio sam da će biti mnogo ozbljnija priča i da ćemo kao plod imati ozbiljne dokumente. Ali vidjeli smo da sam ja kao narodni poslanik dobio poziv jučer ujutro da dođem sutra u Beograd kako bih prisustvovao ujutro molebanu u hramu Svetog Save i hoću, koktelu u Narodnoj skupštini Srbije što smatram neprimjerenim i neću jer nemamo šta da slavimo, i uveče ima neki folklor, neću ići ni na to. Da slušam Govor Milorada Dodika… To će biti samo veliki populizam i marketing i suštinski ništa građani RS i Srbije neće vidjeti.

Jelena Trivić je najavila odlazak na Svesrpski sabor. Slažete li se kada ona kaže da ovo nije politički događaj, nego važan događaj za srspki narod gdje god on živio? Šta je ovdje važno za srpski narod?

Važno je ako bismo sutra dogovorili neku ozbiljniju priču, recimo za borbu protiv litijuma, da pričamo odlasku stanovništva i sl.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!