Vuković: Nešić je ostao ministar zbog signala iz Beograda, bilo je poziva

Vijesti 22. jul 202419:27 > 22:38 0 komentara

Iako je opozicija i protivi se djelovanju vlasti, PDP je svojim glasom "spasio" Nenada Nešića, kada je održana sjednica za njegovu smjenu. Nenad Vuković, generalni sekretar PDP-a u razgovoru za N1 je govorio na tu temu, ali i o zvaničnom preuzimanju funkcije četvrtog delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Vuković je o Nešićevoj smjeni rekao da je to posebna problematika.

“To jeste problematična odluka i svima je jasno šta se sve u javnosti govorilo u vezi toga. Razgovarao sam sa gospodinom Branislavom Borenovićem (predsjednik PDP-a op.a.) koji je glasao tako kako jeste i mislim da je jasno njegovo obrazloženje smjene i tu se radi o dva koncepta gdje jedan dio opozicije smatra da se trebao smijeniti i iskoristiti tu priliku kada je već naišla, a druga strana je bila opozicija koja je navela da nije uredu da se Nešić smijeni s obrazloženjem koje oni ne prihvataju. Smatrali su da se treba pokrenuti inicijativa za smjenu sa nekim drugim obrazloženjem pa da se vide kako će ostali glasati i to prihvatiti”, istakao je Vuković.

S obzirom na spekulacije, interesovalo nas je da li je tačno da su ostanku Nešića na funkciju kumovali određeni signali iz Beograda.

“Mislim da jesu, barem prema onim informacijama koje ja imam. Jedan dio ove priče je vezan i za nekakve njegove javne nastupe u Srbiji i ne možemo reći da je to bilo presudno. Ne znam je li bilo nekakvih poziva iz Beograda jer me niko nije zvao, ali mislim da jeste bilo nekih sugestija i molbi što je prema mom mišljenju legitimno. Poziva je bilo, to svi znaju i to nije nikakva tajna”, naglasio je Vuković.

Iako Vuković kao novoimenovani delegat u Domu naroda Parlamenta BiH nije zvanično još sjeo u fotelju, danas je preuzeo certifikat Centralne izborne komisije BiH.

“U Domu naroda Parlamenta BiH sam ustvari preuzeo Uvjerenje o dodjeli mandata i potpisao ostale dokumente koje je neophodno potpisati u ovoj fazi. Čekajući jednu od narednih sjednica da kompletiramo taj sam rad u Domu naroda BiH. Ostaje jedna mrlja na prethodnoj sjednici od petka kada je u pitanju Dom naroda jer se radi o tome da je mandat već bio aktivan to jutro u 9:00 sati kada je objavljen u Službenom glasniku BiH, a da je sjednica održana u 11:00 sati, a da ja nisam prisustvovao na njoj, a već sam u tom momentu bio delegat. Nadam se da će rukovodstvo Doma naroda prije svega na narednoj sjednici omogućiti da se prođe i ta procedura pa da onda radimo. To je formalan čin”, naveo je Vuković.

Dotakao se i smjene trenutnog sastava Vijeća ministara BiH s obzirom na to da je taj proces moguć sada kada je četvrti delegat iz PDP-a, a ne iz SNSD-a.

“Ne odustajemo od onoga o čemu smo govorili. Prva stvar je da ovaj saziv Vijeća ministara ne radi dobro, veoma su loši i imaju veoma loših kadrovskih rješenja. To Vijeće ministara nema utvrđen ubrzani put prema Evropskoj uniji koji su nam spominjali prilikom formiranja. To je potpuno nešto drugo u realnosti, a to je trgovački pristup kako je usvojen i ovaj budžet. Smatramo da treba krenuti u inicijativu smjene sada kada smo dobili drugog delegata u Domu naroda, a znajući da u Predstavničkom domu imamo pet delegata i to će biti u nekom doglednom vremenu. Ne znamo da li će se te smjene odnositi na cijeli sastav Vijeća ministara ili samo na njegovu rekonstrukciju, ili da se smijene samo pojedinci na koje možda treba uperiti prst. Kada je riječ o tim odlascima iz Vijeća ministara, rekao bih da tu ima niz imena, a najproblematičniji od njih je, barem prema javnom nastupu, Zukana Heleza, ministra odbrane BiH jer se na militantan način obraća javnosti i uznemirava je. To je stalna priča koja je na granici vojnog izražavanja i mislim da na taj način nastoji prikupiti političke poene. On je ušao i u međunarodnu priču i raspravlja se sa Srbijom. Kada je riječ o ministrima iz RS ima i njih mnogo i već smo rekli da nismo zadovoljni od početka s njihovim izborom”, poručio je Vuković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!