Wagneru trebalo 10 mjeseci da zauzme Bahmut, a samo 10 minuta za Rostov

Dok jedni smatraju da je pokušaj napada Jevgenija Prigožina, šefa ruske plaćeničke formacije Wagner, na državni vojni vrh veliko poniženje za Vladimira Putina, drugi su stava da razrešenje ove situacije ide u korist predsedniku Rusije, jer je sprječio unutrašnji oružani sukob. Da li je "epizoda Wagner" ukazala na slabosti Rusije? Kakva je sada sudbina Wagnera - pitanja su za novinara Jutarnjeg lista Vladu Vurušića i vojnog analitičara Vladu Radulovića.

Da li je ovako nešto bilo očekivano?

Radulović: Čini mi se dao ovako nešto niko nije mogao očekivati iako smo proteklih mjeseci imali direktne kritike Prigožina, prije svege na račun vojnog vrha Rusije. On je kritikovao način na koji je došlo do agresije na Ukrajinu. Na sve to dodajte njegove komentare o nesposobnosti vojnog vrha. Došli smo do toga da je Prigožin optužio ruske snage da su pucale po njegovm vojnicima i sve se to kuhalo što je doprijenijelo do ovog čemu smo svjedočili.

Vlada Radulović (N1)

Mnogi analitičari su jako rezervirani po pitanju formulacije državnog udara, sumnjaju u mogućnost nekakve inscenirane situacije?

Vurušić: Pojavila se ta priča da je sve režirano. To je priča koju protura ruska propagandna mašinerija kako bi pokazal da Putin drži sve konce u svojim rukama pa da može organizovati i jedan taakv puč kako bi detektovao neprijatelje u svome okruženju. Mislim da su to teorije zavjere. Ovo je bila pobuna, pokušaj puča, vojnog udara, e sad da li je bio uperen na rušenje Putina ili da se stavi pod kontrolu – to ćemo vidjeti. Sigurno je da ovo nije bila improvizacija samog Prigožina. Postavlja se pitanje kako to da su SAD znale za njegov plan, a da Putinove obavještajne službe nisu znale ili su znale, a nisu mu rekle, što je gore po Putina.

Amerika znala za plan Wagnera, tajnu čuvala od većine saveznika

Pokušaj puča je ipak kratko trajao. Kako je počela, neočekivano, tako je i završila pobuna Jevgenija Prigožina. Šta vama to govori?

Radulović: Očigledno je neki dogovor postignut u pozadini, mi sad mi samo možemo spekulisati. Fokus bih stavio na početak, vrlo je interesantno posmatrati da li je neko Putinu od samog početka pokušavao otežati situaciju. Da li je ovdje bio i sukob dvije službe u Rusiji? Iz naše perspektive je jako teško sada reći šta je bio ključni razlog da za nekolio sati odustane se od najavljenog marša na Moskvu. Imaju informacije da su i Wagnerovci iznevjereni od samog Prigožina jer nije bio dogovor da se stane, nego da se ide na Moskvu. Ovo se moralo zaustaviti da ne bi došlo do velikog obračuna Wagner i ruske vojske. Da li su tu bile dvorske igre? Ja kroz šalu kažem da je Wagneru trebalo 10 mjeseci da zauzme Bahmut (Ukrajina), a samo 10 minuta za Rostov na Donu (Rusija). Vrlo vjerovatno da ima nečeg u pozadini. Rusija je kroz historiju imala slične i drastičnije slučajeve.

Vlado Vurušić (N1)

Kakva je sada sudbina Wagnera?

Vurušić: Teško je reći šta će biti sa Wagnerom kao organizacijom i njegovim pripadnicima. To su plaćenici, ideologija je tu u drugom planu pa i patriotizam. Dosta je nejasna i situacija da li se vraćaj u Ukrajinu. Nekakva amnestija za njih postoji, da mogu ići u Bjelorusiju. U svakom slučaju Wagner nakon ovog više neće biti ono što je bio, a bio je čedo Putina. Sad se od njih traži da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane Rusije što je bio jedan od ključnih sukoba Prigožina sa njima. Postavlja se i pitanje šta će biti sa Wagnerovim operacijama u Africi i na Bliskom istoku. Putin se do sada pravdao da nema ništa s njima, ali sad kad dođu pod kontrolu ruskog Ministarstva odbrane postavlja se pitanje da li će Rusija i službeno biti involvirana u tim sukobima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad