I bh. hadžije na “mjestu gdje su se susreli Adem i Hava”

Vijesti 27. jun 202309:48 0 komentara

Ovogodišnji hadž, jedan od pet stupova islama, počeo je u nedjelju i očekuje se da će u njemu sudjelovati više od dva i pol miliona muslimana iz cijelog svijeta. U Mekki je 2.200 hadžija iz Bosne i Hercegovine zajedno sa medicinskom ekipom i vodičima. Sa Arefata, visoravni koja je udaljena od Mekke 20-ak kilometara, za N1 govorio je Edin ef. Hamzakadić, imam Istiklal džamije u Sarajevu.

Kada ste došli u Mekku? Da li je put protekao u redu?

Put u Mekku je prošao u najboljem redu. Bili smo prvo u Medini gdje smo proveli osam dana, a prošli ponedjeljak smo stigli u Mekku gdje smo imali priliku uživati u svim blagodatima ovog svetog grada. Naše sve hadžije, njih 2.200, stigle su hairli (dobro).

Koja je poruka Arefata?

Poruka je ista ona koju je izgovarao poslanik Ibrahim. Mi ovim oživljavamo praksu našeg praoca, on je prvi obavio obrede hadža.

Vrhunac hadža je okupljanje na brdu Arafat, 10-a kilometara od Mine, gdje je poslanik Muhamed održao svoju posljednju propovijed?

Svaki hadžija mora prisustvovati na ovom brdu, ako pitate ljude iz Mekke ovdje je danas između četiri i pet miliona ljudi. Brdo Arefat ima svoju posebnu simboliku jer se tu nalazi i Brdo milosti gdje su se po predaji susreli Adam i Hava, nakon što su se pronašli na Zemlji. Hadžije upućuju dove i zikre, i vrijeme provode u ibadetu i učenju Kur'ana.

Edin ef. Hamzakadić (N1)

Dobio sam informaciju od medicinskog osoblja kako su se vlasti potrudile da i oni koji su bili spriječeni da dođu na Arefat. Vlati u Mekki su takvim osobama osiguravale sanitetska vozila kako bi mogle obaviti i ovaj obred hadža.

Da li ste odmarali pred ovaj težak put?

Što se tiče hadžija, mi imamo hrane i pića da izdržimo ovaj vrući arefatski dan. Većina bh. hadžija je poslušala savjete i spremno je dočekala današnji dan.

Kako se vi osjećate?

Osjećam se privilegovano. Kad smo u Bosni i Hercegovini današnji dan provodimo u postu, a hadžije imaju privilegiju da sa ovog svetog mjesta, odakle je poslanik Muhamed upućivao dove svome Stvoritelju, i mi se obraćamo Gospodaru. Ovdje smo svi isti, nema razlika između nas.

Kada se planira povratak nazad u BiH?

Povratak se planira 5. jula, ako sve bude po planu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!