“Za roditelje prvačića s teškoćama u razvoju u BiH nema smjernica ni savjeta”

Vijesti 03. sep 202212:47 0 komentara
N1

Roditelji prvačića posebno se pripremaju za prvi dan škole, a institucije, obrazovne ustanove i pedagozi/psiholozi daju im posebne upute kako da prebrode ovaj dan i pomognu svom djetetu. No, za roditelje djece s poteškoćama u razvoju takve preporuke ne postoje. Osim posebnih emocija i ponosa, oni osjećaju i strepnju jer sistem u našim školama nije u potpunosti prilagođen djeci s poteškoćama u razvoju.

Aida Hrnjić iz Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju “Colibri”, kazala je u Novom danu, kako se od djece, bilo da imaju ili nemaju teškoće, očekuje da se oni prilagode sistemu.

“Roditeljima djece s teškoćama u razvoju – prvačićima ostaje nepoznanica šta slijedi i šta da naprave da olakšaju svom djetetu. Nemamo nikakve kampanje ni obrazovne smjernice i načine na koji bilo k o relevantan usmjerava roditelje šta da rade. Jednoj majci je vraćeno dijete iz specijaliziranog vrtića u Sarajevu. Rekli su joj da nema mjesta. Mi imamo relativno dobru saradnju s Ministarstvo obrazovanja pa ih pitamo. Rekli su da kažemo roditeljima da se vrtić očituje pismeno i da nema govora da dijete može biti vraćeno iz javne ustanove”, kazača je Hrnjić za N1.

Problem je i što se u nekim školama djeca izvode iz učionica kako bi radila s logopedom.

“Postavlja se pitanje kakva je to inkluzija? S druge strane, dijete ima fiziku i ne razumije šta treba raditi ili šta se očekuje od njega. Onda dijete stoji samo kao ukras. Treba otkriti potencijal u djetetu. Svako dijete ga ima bez obzira ima li poteškoće ili ne. Ali mi smo kao društvo daleko od toga. Kad god smo pokušali promijeniti sistem, da nije dijete tu da se prilagođava školi već škola njemu, nailazili smo na neviđeni otpor”, kazala je.

Istakla je kako napretka ima kada se pogleda posljednjih 10 godina i da im je asistent vrlo bitan  jer je napredak djece s poteškoćama u razvoju itekako vidljiv kada rade s njim.

Djeca s poteškoćama u razvoju uskoro bi mogla pohađati i Muzičku školu u KS.

“Do sada su pojedinci primali djecu s poteškoćama zažmirivši zbog talenta, bez ikakvih resursa, ali su ih gurali. To govori da ti ljudi žele da rade s njima. Sada moramo da se izborimo”, zaključila je Hrnjić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!