Zahtjevi za povlačenje zakona o stranim agentima sve glasniji: U Vladi RS tiho, po svom…

Vijesti 28. maj 202420:32 0 komentara
N1

Ukoliko dođe do usvajanja Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija to će biti legalizovanje cenzure i otvorenog lova na neistomišljenike u Republici Srpskoj, upozorava civilni sektor, ali i javne ličnosti iz susjedne Srbije.

Uprkos pozivima da se zakon povuče, njegov tekst koji predviđa i mogućnost zabrane rada pojedinim nevladinim organizacijama, ili pak označavanje pojedinaca ili organizacija agentima stranog uticaja, na dnevnom je redu Narodne skupštine.

“Ovo je put ka autokratiji, ka stezanju kaiša, ka kontroli”, kaže glumica Svetlana Bojković.

Da vlast nema ništa protiv stranog novca ukoliko ona taj novac kontroliše, vidi i pisac

Gojko Božović.

Javne ličnosti iz Srbije podržale su civilni sektor u Republici Srpskoj u namjeri da spriječe donošenje takozvanog NVO zakona o stranim agentima. Na apele glumaca, pisaca, univerzitetskih profesora, predlagači ne mare.

“Svetlana Bojković neće nositi nikakvu odgovornost sutra. Vi znate kako su glumci prolazili u Srbiji kada su bili na listama”, poručuje Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

I tu je kraj priče. Pobijedite, pa donosite svoje zakone, poruka je vlasti nezadovoljnima.

Tekst zakona od nacrta do prijedloga pretrpio je malo izmjena. Diskreciono pravo Ministarstva pravde za zabranu rada neke organizacije, ipak je uslovljeno odlukom suda. Terminologija koja uveliko podsjeća i na gruzijski zakon je ostala: “Agent stranog uticaja, u smislu ovog zakona, jeste neprofitna organizacija koju finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti, a koja se bavi političkim djelovanjem ili političkim aktivnostima… usmjereno na ugrožavanje demokratije, narušavanje integriteta Republike Srpske, kršenje Ustavom Republike Srpske zajamčenih sloboda i prava i raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti.”

Na sceni pokušaj ograničavanja građanskog aktivizma?

Neprofitnim organizacijama podrazumijevaju se udruženja i fondacije, kao i strane i međunarodne nevladine organizacije osnovane i registrovane u Republici Srpskoj koje u cijelosti ili djelimično finansiraju druge države.

U slučaju antiustavnog djelovanja, političkog angažmana, koji je zakonom decidno zabranjen- ako “agent stranog uticaja djeluje na štetu individualnih i drugih prava građana… Ministarstvo dostavlja prijedlog nadležnom sudu za zabranu obavljanja rada i podnosi prijavu protiv odgovornih lica u skladu sa odredbama krivičnog zakonodavstva Republike Srpske”, stoji u članu 16.

“Po meni je neustavan i suprotan međunarodnim sporazumima, prije svega Evropskoj konvenciji. Civilni sektor i mediji se malo zatvaraju, to je moj dojam. Da li je to samo po sebi neustavno, u pogledu klevete, vidijeli smo nije, medija, sumnjam da će biti, ali evo ovaj zakon o NVO, stranim agentima je nešto što mene brine”, smatra Igor Popović, profesor na pravnom fakultetu u Banjaluci.

Na sceni je, analizira se, pokušaj gušenja kritičkih glasova i ograničavanje građanskog aktivizma, koji bi mogao pogoditi i NVO i medijski sektor.

“Mislim da je ambijent koji se stvara u RS zadnjih 17 godina veoma zabrinjavajući”, ističe urednik portala Capital.ba, Siniša Vukelić.

U SNSD-u, koji je inicijator zakona o registru NVO kažu da je dokument zasnovan na američkom modelu, te da mu je cilj spriječiti miješnje stranog faktora i zaštiti nacionalne interese i suverenitet odlučivanja.

Dio javnosti vjeruje da je umjesto američkog, kopiran ruski represivni zakon kojim se kontroliše i suzbija civilno društvo. Zakonom nisu obuhvaćene organizacije koje se finansiraju iz javnih budžeta, iako su upozorava civilni sektor podložni političkom uticaju i zloupotrebi budžetskih sredstava u izborne svrhe.

Spornim se smatra i to što nije definisan iznos novca koji će Poreska uprava kontrolisati pri uplatama iz inostranstva. Sve i jedan fening, sve i jedan cent biće pod lupom inspektora.

Tražiće se tako dlaka u jajetu za oko 25.000 nevladinih organizacija u Federaciji Bosne i Hercegovine i 7.500 u RS. Ipak, zakonom koji je danas pred poslanicima nisu dodatno uređene “vladine nevladine organizacije” koje se finansiraju iz budžeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!