Zaid: Politike maštaju, ali Opću bolnicu niko na ovom svijetu ne može zatvoriti

Vijesti 09. feb 202211:11 > 13:09 0 komentara

Može li Prijedlog Zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji poboljšati zdravstvene usluge građanima? Zašto u ovom prijedlogu izostaje Opća bolnica u Sarajevu? O novoj i dosadašnjoj raspodjeli sredstava bolnicama u FBIH za Novi dan govorili su direktor Kantonalne bolnice Zenica dr. Rasim Skomorac, direktor Bolnice Travnik – dr. Adnan Šatrović i Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Šatrović je istaknuo da svi osiguranici u Federaciji BiH nisu u istom položaju, tačnije svi pacijenti.

“Postoje pacijenti koje imaju bolje uslove, a to je ipak Kanton Sarajevo. Postoje i pacijenti koje imaju slabije uslove, jer njihove ustanove koje brinu o njima nemaju iste prihode. Federacija BiH je dužna da brine o njima, na način da obezbijedi sredstva za investicije i održavanje. Zadovoljni smo što prvi put Federalna vlada pokušava da te pacijente, koji su izvan Sarajeva, da ih jednim dijelom približi pacijentima u Sarajevu”, kazao je Šatrović.

Jednaki i jednakiji

Skomorac je rekao da očekuju ova sredstva i nadaju se da će tako biti završeno.

“Ne bih se uvlačio u tu priču ko nije ništa dobio. Suština je da zdravstveni sistem Federacije treba posmatrati kao jedinstven i moramo raditi na tome da svaki osiguranik u Federaciji ima približna prava. To u ovom periodu nemamo. Imaju zavodi zdravstvenog osiguranja koji funkcionišu u pojedinim kantonima imaju različita raspoloživa sredstva. Mislim da se ovim pokušava upravo da se i osiguranicima iz drugih kantona stvaraju povoljniji uslovi liječenja u njihovim matičnim zdravstvenim ustanovama”, rekao je Skomorac, dodajući da Kanatonalna bolnica Zenica nema nikakvih obaveza prema državi.

“Nemamo nikakvih posebnih dugovanja prema dobavljačima. Ponašamo se vrlo odgovorno. Nemamo nikakvih obaveza kao u nekim drugim ustanovama“, naveo je Skomorac.

Zašto Opća bolnica u Sarajevu nije dobila novac, pitali smo Ziada.

Naglasio je “isključivo je ovdje razlog Vlada Federacije, ona je odlučila da sve bolnice u Federaciji BiH dobiju jedan dio novca od ukupnog iznosa 225 miliona, osim Opće bolnice.”

Kazao je i da je očekivao od Skomorca i Šatrovića da jasno kažu da ovaj prijedlog nije pravedan.

“Slažem se i potrebnije je dati još više novca za zdravstvene ustanove u Federaciji BiH, ali uraditi ovo što je uradio Fadil Novalić sa svojom ekipom, izostaviti Opću bolnicu, to je neviđeno. Bezobrazluk pojedinih ljudi ide beskrajno”, istaknuo je Zaid.

Šatrović je naveo da 13,5 miliona koliko je u prijedlogu za Travničku bolnicu neće ići u povećavanje plata, a imaju dovoljno i lijekova.

“Sigurno će ići u zanavljanje opreme, pravit ćemo nove operacione sale, osigurat ćemo novi izvor toplotne energije. Ne znam da ćemo biti jednaki ikada, ali mislim da ćemo biti jednakiji”, istaknuo je.

Rješenje – jedna kasa

Zaid je naveo da Opća bolnica u Sarajevu posluje pozitivno bez obzira na sve izazove s kojima se susreću.

Podsjetio je da je najveći dužnik SKB Mostar.

“To je jedna od najbitnijih bolnica, i saglasni smo da joj se treba pomoći, a sigurno postoji odgovornost menadžmenta te bolnice koji je omogućio da se stvorio dug više od 100 miliona KM”, rekao je naš sugovornik.

Kazao je i da je se išlo sa tim da se oslabi Opća bolnica.

“Opću bolnicu niko na ovom svijetu ne može zatvoriti, naravno da to “tukne” malo na zatvaranje bolnice. Imamo loše iskustvo sa početka 2016. godine kada su neke politike htjele ili maštale da zatvore ovu bolnicu nakon 166 godina ili da naprave neki parking ili favele u Sarajevu, ali su vrlo brzo saznale da je to nemoguće. Nemoguće je zatvoriti Opću bolnicu, ona ima svoju historiju, i ona napreduje“, istaknuo je Zaid.

Šatrović je naveo i da  je ubijeđen da će idealno funkcionisanje zdravstvene zaštite biti u onom trenutku kada ne bude Fond zdravstvenog osigurana parcelisan, kad ne bude na kantonalnim nivoima, “nego kad bude jedna kesa i iz te kese dijelite koliko je zaista potrebno i da svi osiguranici budu jednaki.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!