Zakon o državnoj imovini: “Idemo ukrug pa ko prvi odustane”

Vijesti 27. dec 202219:58 0 komentara

Iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ponovili su da se pitanje državne imovine treba rješavati isključivo na nivou države BiH. U očekivanju novog Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske, predsjednik RS Milorad Dodik poručio je kako ovaj entitet neće dijeliti imovinu sa BiH. Iz Federacije BiH stižu najave o apelacijama članova Predsjedništva iz ovog entieta ako sporni zakon bude usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS).

Republika Srpska nema ustavnu nadležnost da reguliše pitanje državne imovine, podvukla je danas u razgovoru za agenciju Anadolija predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić.

“Ustavni sud je i u posljednoj odluci ponovio svoj stav, konstatovao da ovo pitanje nije riješeno te da postoji istinska nuznost i pozitivna obaveza da drzava BiH to pitanje riješi sto je prije moguće”, kazala je Galić uz napomenu da je neizvršavanje odluka Ustavnog suda krivično djelo.

Vladajuća elita u RS ne dijeli ovo mišljenje. Ponovo je predložen Zakon o nepokretnoj imovini koji upros određenim korekcijama ne poštuje ono suštinsko iz odluka Ustavnog suda, a to je da se ovom pravnom materijom ne može baviti entitet ili kako komentariše Radovan Višković, premijer RS – “ponovo ćemo ukrug”.

“Mi ćemo donositi zakone, oni će osporavati i ići ćemo tako ukrug sve dok neko ne odustane, a RS ostat će istrajna jer imovina pripada entitetima”, rekao je Višković.

Putem Twittera oglasio se i Milorad Dodik, predsjednik RS koji je kazao da predloženi zakon nije neustavan i da imovinu RS ne želi dijeliti sa BiH.

Opozicija u RS smatra kako je navedenim zakonom imovinu već podijelio.

Pa je tako Vukota Govedarica iz SDS-a optužio SNSD da je zakon o imovini koji je danas na dnevnom redu zapravo provođenje odluke Ustavnog suda BiH, a da je ispoštovana i odluka nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Paddyija Ashdowna iz 2005. godine.

No, u Federaciji BiH suprotnog su mišljenja. Oba člana Predsjedništva BiH koji dolaze iz ovog entiteta najavila su apelaciju. U saopćenju za javnost Željko Komšić upozorava kako Milorad Dodik nastavlja degradirati državu jer su mu to omogućili predstavnici međunarodne zajednice, Denis Bećirović poziva Visokog predstavnika Christiana Schmidta da stavi van snage sporni zakon, ali i Tužilastvo da napokon počne raditi svoj posao.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH kazao je kako sporni zakon ne smije biti iskorišten za političke igre i populizam te da bi bilo dobro da članovi Predsjedništva BiH zajedno upute apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Zakon je, podsjetimo, najoštrije osudila i SDA čiji poslanici su u NSRS podvukli kako je konačni cilj promjena ustavno-pravnog karaktera BiH. Stranke Osmorke pitale su da li je i ovaj zakon dio paketa da niko nikome ne smeta u ostvarenju zacrtanih ciljeva i da niko nikoga ne iritira.

U Našoj stranci odgovaraju da niko nije iznad Ustava i zakona.

S druge strane, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković podsjeća i kako u Federaciji BiH, ali i Brčko distriktu postoje zakoni čije su pojedine odredbe sporne poput Zakona o vodama gdje je izostavljena država BIH, da se imovina mora riješiti, ali isključivo u državnom parlamentu.

Međunarodna zajednica za sada nije reagovala. Vrijeme je božićnih i novogodišnjih paznika, a tada su predstavnici OHR-a, Ureda Evropske unije, članice PIC-a uglavnom bez komentara jer ih i nema u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!