Zakon o sukobu interesa “zatalasao” u KS: SDP-ov Čengić tvrdi da je neustavan

Vijesti 05. jan 202313:35 0 komentara
N1

Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije KS koji je stupio na snagu sa prvim januarom ove godine ustalasao je političke vode, ali i javnost. SDP-ov zastupnik Irfan Čengić tvrdi da je neustavan, dok iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u KS tvrde da je sukob interesa predvorje korupcije.

Irfan Čengić koji je klupe federalnog parlamenta zamijenio onim u Skupštini KS tvrdi da je navedeni Zakon neustavan te da priprema apelaciju, ali i ukazuje da on nije po GRECO preporukama.

N1

“Pozivam predsjednicu federalnog Predstavničkog doma da stavi na dnevni red nacrt Zakona o sukobu interesa u FBiH, jer je Vlada FBiH još u augustu dostavila u parlamentarnu proceduru koji je suprotan sa kantonalnim. Nije tačno da kanton ima pravo da donosi ovakve zakone, prvo on se ne zove Zakon o sukobu interesa, a on tretira sukob interesa. Državni zakon eksplicitno kaže da samo entitetski i nivo Brčko distrikta mogu imati Zakon o sukobu interesa. Mene najviše brine što moje kolege ne razumiju šta je sukob interesa i nespojivost pozicija”, rekao je Čengić.

“Sukob interesa je predvorje korupcije”

Erduan Kafedžić, prvi čovjek Ureda za N1 je pojasnio da najave pojedinih da će se odreći paušala u Skupštini KS i ostati na rukovodećim mjestima nemaju uporište

“Paušal nema veze sa sukobom interesa. Uticaj je važniji od novca kojeg prima. I naravno ostaje pitanje kako adekvatno i odgovorno raditi na više pozicija, te u kojoj mjeri spoj tih pozicija otvaraju prostor za korupciju. Sukob interesa je predvorje korupcije”, kazao je za N1 Kafedžić.

Podsjećamo, Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo je pokrenuo postupak utvrđivanja sukoba interesa protiv 13 osoba među kojima su Aljoša Čampara, Adnan Delić, Kenan Magoda, Sebija Izetbegović, ali i zastupnica Marijela Hašimbegović iz DF-a.

Postupak zbog sukoba interesa pokrenut protiv više političara iz Sarajeva

Hašimbegović je ovo demantovala kazavši da je blagovremeno predala zahtjev CIK-u za prestanak prethodnih mandata.

Hašimbegović: Vidjeli bi da nisam u sukobu interesa samo da su tražili dokumente

Podsjećamo, navedeni zakon u KS usvojila je većina u kojoj se nalazio i SDP.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!