Zakon o VSTV konačno u proceduri, put do usvajanja dug, podrška upitna

Vijesti 26. jun 202119:35 > 21:11 0 komentara

Konačno je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u parlamentarnu proceduru uputilo Nacrt izmjena Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. To je jedan od ključnih prioriteta u Mišljenju Evropske komisije, koje institucije BiH moraju provesti kako bi zemlja dobila kandidatski status. Imjene Zakona trebale bi osigurati efikasniji, transparentniji, kredibilniji rad državnog pravosuđa.

Poseban segment je uspostavljanje jedinice za integritet koja će provjeravati imovinske kartone tužitelja i sudija. No, parlamentarci imaju pravo amandmanskog djelovanja. Stoga je dug put do eventualnog usvajanja.

Tegeltija nije zadovoljan nacrtom Zakona o VSTV

Većina u Vijeću je odlučila. Priča o neophodnim izmjenama unutar pravosuđa, otišla je korak dalje. No, predsjedavajući Vijeća Zoran Tegeltija nije zadovoljan Nacrtom. Glasao je protiv. Sporna mu je ključna izmjena, Jedinica za integritet. Neprovodivo u praksi, kaže. Nepravilnostima između prihoda i imovine sudija i tužilaca moraju se baviti za to specijalizirane institucije, poput poreskih uprava. Paralelu povlači s nedavno usvojenim Zakonom o ispitivanju porijeklu imovine u Republici Srpskoj.

“Tamo se Narodna skupština i Vlada izjasnili da se formira unutar Poreske uprave posebno odjeljenje koje će se baviti istražnim radnjama, koje može dokazati, provoditi te istrage. Ali znate koliko je potrebno priprema za sve to da je prijedlog da Zakon stupa na snagu nakon godinu dana da bi se Poreska uprava tom prilagodila. Ako jednoj Poreskoj upravi toliko treba da se pripremi a mi trebamo u VSTS-u da takvu jedinicu napravimo za neko kratko vrijeme”, mišljenje je Zorana Tegeltije.

Čuveni izvještaj o pravosuđu, međunarodnog ekspera Pribea u jednom dijelu kaže, nije dovoljno samo pohranjivati finansijske izvještaje sudija i tužilaca, bez mogućnosti bilo kakve provjere. A da su pri tome imovinski kartoni najviših pravosudnih zvaničnika – daleko od očiju javnosti. Što ostavlja prostor za brojne malverzacije, mišljenja su mnogi.

“Ono što bi se dešavalo poslije, u slučaju da se otkriju bilo kakve nepravilnosti jeste da se to upućuje uredu disciplinskog tužioca koji onda pokreće disciplinski postupak da se utvrdi da odgovornost. Jedinica treba da provjerava a i dalje kao i do sada Ured treba da radi te provjere, ono što je drugačije postavljeno u ovom Nacrtu jeste da bi taj teret dokazivanja bio na sudijama, odnosno tužiocima, da oni dokažu da nije tačno ono što je jedinica otkrila. Tako da bi to završavalo kako je i Zakonom predviđeno određenim novčanim sankcijama”, izjavio je Semir Mujkić, novinar BIRN-a.

Upitna parlamentarna podrška

No upitna je parlamentarna podrška, ako se uzme u obzir sveukupni politički ali i pravosudni otpor spram izmjena koje zahtijeva Evropska unija. Biće izazov, smatraju u Tarnsparency Interantionalu i uspostaviti nezavisnost takve jedinice za integritet, koja će se baviti provjerama imovinskih kartona.

“Ali je pozitivno da se uspostavlja uopšte taj mehanizam i da se s druge strane detaljnije definišu odredbe koje se odnose na odgovornost samih članova Vijeća i na njihovu disciplinsku odgovornost i na proceduru za smjenu članova Vijeća, sve to dobro naravno izgleda na papiru osim nekih pojedinih stvari za koje je Venecijanska komisija upozorila da nisu dovoljno detaljno propisane, ali je ključno kako će sve to izgledati u praksi”, pojasnila je Ivana Korajlić iz organizacije Transparency International.

No reforma pravosuđa ne može se završiti samo na Nacrtu izmjena Zakona o VSTV-u. Nefukncionalno pravosuđe je BiH dovelo gotovo na vrh nezavidne liste zemalja u kojima korupcija cvjeta.

“Ovo je samo prelazno rješenje”

“Ovo je samo prelazno rješenje koje se bavi samo pojedinim pitanjima vezano za disciplinsku odgovornost, sukob interesa, odgovornost članova Vijeća, potrebna je mnogo šira reforma i to je predviđeno ovim Nacrtom, godinu dana nakon njegovog usvajanja da se usvaja potpuno novi Zakon o VSTV-u”, navela je još Korajlić.

“Koji će sve ono za tih godinu dana što se bude implemetiralo još dodatno unaprijediti i nadati se da će postojati puno bolja volja da se taj period od godinu iskoristi za diskusiju, a sada da se naprave nužne izmjene koje bi hitno mogle da pomognu pravosuđu”, naveo je Semir Mujkić, novinar BIRN-a.

Ukoliko se bar dio zamišljenog implementira, bar provjere imovinskih kartona, to bi doprinijelo poboljšanju imidža pravosuđa, ali i kavlitetu, kaže Mujkić. Među 14 prioriteta su i Zakon o sukobu interesa, te o javnim nabavkama, koji prethodno nije dobio podršku u Domu naroda BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!