“Zakon sramota onog ko ga je predložio, Mladić nije osuđen jer je igrao klikera”

Vijesti 09. mar 202216:47 > 17:07 2 komentara
Screenshot

Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocida, koji su predložili zastupnici SNSD-a i njihovih partnera iz Republike Srpske, razmatra se po hitnom postupku u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Uslijedili su rasprava i oštre kritike.

Adil Osmanović kazao je kako poslanici moraju prihvatiti činjenicu o kojem genocidu razgovaraju danas kao i činjenicu da je najveći sud na svijetu – Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju donio odluku da je u Srebrenici počinjen genocid.

“Što prije se suočite s tom istinom, presudom, naša budućnost će biti svjetlila. Nedopustivo je i neprihvatljivo da se po osobama iz vojnog i političkog života entiteta RS iz perioda 92-95 godina, koje su presuđene za genocid, daju nazivi studentskim domovima, ulicama itd. To je neprihvatljivo za cjelokupan civilizacijski svijet”, rekao je Osmanović.

Podsjetio je kada su donesene presude u kojima su zločini u Srebrenici okrakterisani kao genocid te da je prva je bila 2001. godine protiv bivšeg generala VRS Radislava Krstića.

Nešić: Mi iz RS ne negiramo nikakve zločine

Zukan Helez je rekao kako će glasati protiv ovog zakona i poručio da je on “sramota svih onih koji su ga predložili”.

“Ako je to bio uvod što je kolega Nešić rekao da je to opravdanje da se vrate zastupnici SNSD-a u ovaj Parlament, mislim da je to nečasno, nepošteno i moglo se naći drugo opravdanje. Igrati se s pojmom genocid koji je počinjen, presuđen, to je najveća sramota onoga ko je ovo predložio”, kazao je Zukan Helez.

Naveo je i to kako ne negira zločine u bilo kojem mjestu.

Nenad Nešić mu je replicirao kazavši kako mu je drago da priznaje neke zločine te istakao kako “oni iz RS ne negiraju nikakve zločine”.

“Poštujemo svačiju žrtvu, ali tražimo i da se naša žrtva poštuje. Ne možemo dozvoliti da bilo koga u RS, pogotovo ne narod, naziva neko ovdje genocidašima i institucije RS”, rekao je Nešić.

Helez mu je ponovo replicirao: “Ratko Mladić, zapovjednik VRS, osuđen na doživotnu robiju. Nije što je igrao klikera pa promašio nešto tamo. Pobio, masovna ubistva, progoni, silovanja. Radovan Karadžić doživotno osuđen pred relevantnim sudom. To su fakti”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare