Zakonski okvir za žrtve nasilja u porodici i nasilja nad ženama u BiH

Vijesti 25. jun 202416:23 0 komentara
N1

Sutra u Novom danu gledajte:

Prošle sedmice održana je proširena vanredna sjednica Komisije za ravnopravnost spolova Predstavničkog doma Federacije BiH. To je bila prilika za upoznavanje članova komisije i predstavnika institucija koje su sarađivale sa komisijom na pitanjima zaštite žrtava nasilja, sa novim Nacrtom zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja nad ženama u Federaciji BiH. Šta donosi novi, dugo očekivani nacrt Zakona? U srijedu je i sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. U drugom bh. entitetu Republici Srpskoj, Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja nad ženama nije prošao u skupštinsku proceduru, zbog grupe organizacija koji su branili, kako navode, tradicionalne vrijednosti. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, napisao je tada na svom X nalogu da podržava stav organizacija iz RS koje su tražile dodatne izmjene odredbi Nacrta zakona, jer smatra da “zakon istinski treba da zaštiti prava žena, te su ove primjedbe predstavnika sasvim opravdane. Neprihvatljivo je da se na ovaj način na mala vrata uvodi rodna ideologija, zato zakon treba preciznije da definiše i načela tradicionalne porodice, jer upravo u takvoj porodici treba da odgajamo našu djeci, kao najboljem okruženju.” Gošće Novog dana su zastupnica u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Alma Kratina i članica Radne grupe za izradu Nacrta zakona u Republici Srpskog i predsjednica Udruženja “Budućnost” u Modriči Gordana Vidović.

Nakon što je poznati bh. glumac i književnik Feđa Štukan priveden na aerodromu “Nikola Tesla” i deportovan u BiH, zbog optužbi da predstavlja “sigurnosu prijetnju po Srbiju”, društvene mreže su preplavljene fotografijama glumaca i uloga koje su igrali u raznim filmovima koji su se bavili ratnom tematikom u BiH. O ovom slučaju, ali i o politici i društvu, razgovaramo sa novinarom i kolumnistom Draganom Bursaćem.

Nastavljamo pratiti sve u vezi sa Evropskim prvenstvom, u jutarnjem programu analiziramo utakmice i grupe. Gost Novog dana je sportski urednik i novinar FTV Muhamed Bikić.

Nakon što je prošle godine proslavio 30 godina postojanja, K1 u narednu deceniju kreće sa velikim izazovima, a na tom putu stiže i u glavni grad Bosne I Hercegovine. 29.juna u Sarajevu u dvorani Mirza Delibašić dolazi K1 World Grand Prix. Gost Novog dana je Haris Brko Biber višestruki prvak Bosne i Hercegovine kao kadet, junior i senior u kickboxu.

U Narodnom pozorištu Sarajevo 28. juna prvi put pred publikom bit će izvedena komična opera u četiri čina “Figarov pir”. Režija Ivan Leo Lemo. Uživo iz Narodnog pozorišta javlja se reporterka N1 Nataša Kerezović.

Sa vama od 8 do 11 Gana Forić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!