Edin Zametica (GSS Sarajevo): Postoji zlatno pravilo kod odlaska na planinu

Vijesti 21. jan 202310:27 0 komentara
N1

Heroji iz sjene kako ih najčešće zovu - članovi gorske službe spašavanja nerijetko su u situaciji da rizikuju svoje živote da bi spasili one koji se nađu u nevolji. Kako sigurno tokom zime boraviti na planini, šta učiniti kada se nezgoda desi, koga pozvati, kako se ponašati dok pomoć ne dođe. Zašto je važno imati profesionalno obezbjeđenje u ski sezoni? Gost Novog dana bio je Edin Zametica član UO GSS Stanica Sarajevo.

Profesionalne službe na planinama, koliko je važno?

Sezona je krenula, mi smo od jučer na Bjelašnici. Timovi su gore, oprema je gore. Od motornih sanki, svih mogućih stvari koje mi koristimo u slučaju zastoja. Na kraju krajeva, ljudi su ti koji su gore i bez kojih to ne može“, kazao je Zametica.

Kako sigurno boraviti na planinama?

Moramo razdvojiti dvije stvari: Boravak na planini kao skijaš na uređenim stazama i ovaj drugi dio pohoda/ planinarenja. Ako vremenski uslovi nisu onakvi kakvi trebaju biti, skijalište onda po pravilu ne bi radilo ako nisu obezbjeđeni sigurnosni uslovi za boravak na ski terenu“.

Tu ako slušate ljude koji rade gore, spasioce, bit ćete sigurni. Kada je riječ o off road, planinarenje, to je nešto skroz drugo. Treba voditi računa o pregledu vremenske prognoze za dio gdje idemo. Ako su uslovi kao zadnjih par dana, nećemo reći ne idite na planinu, ali budite oprezni, prilagodite svoj boravak i smanjite to na minimum. Kada uslovi postanu kakvi trebaju biti, onda se ide ali se mora voditi računa o novonapadalom snijegu. Pojava lavina se dešava 24-48 sati iza padanja, tu postoji cijela nauka kako se lavina pojavljuje“, dodao je.

Zatim, Zametica je pojasnio koliko je dovoljan mali nagib da pokrene lavinu ustvari.

“Dovoljan nagib da se pojavi lavina je između 14 do 17 stepeni. To je jako mali nagib, ako se snijeg nije slegao stvore se dvije površine snijega i ako gorna klizne, desi se nesreća”.

Šta ako se desi nesreća?

Prvo, ostanite prisebni koliko se može ostati priseban. Zlatno pravilo odlaska na planinu je nikada ne idite sami, upravo iz ovih razloga; ako se nešto desi i ako ste sami onda ste u problemu. Ako je neko s vama, onda imate jednu ruku koja može pomoći. Bitno je ostati priseban i djelovati po pravilima i procedurama. Prvo, kada se desi nesreća, pogledamo oko sebe i vidimo jesmo li bezbjedni da ostanemo na dijelu gdje se desila nesreća. Onda pružiti prvu pomoć onoliko koliko znamo. Sljedeće je pozvati ustanovu koja vam može pomoći, u ovom slučaju je to GSS“.

“Naš broj je 062/ 654-456, to je broj koji je upaljen 24 sata, 365 dana u godini. Naredno koga možete nazvati je Operativno komunikacijski centar na 121 ili policija. Mi smo uvezani i u jako kratkom periodu će doći informacija do onog do koga treba da dođe”, poručio je Zametica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!