“Zamislite da vas u minuti pogodi 30.000 zemljotresa poput onih u Hercegovini”

Svijet 10. feb 202309:49 1 komentar
CNN

Kako izgleda proces proučavanja zemljotresa? Šta stručnjaci znaju o snazi onog koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju. Tlo tamo se ne prestaje tresti. I danas je uslijedio niz udara. Kakve su prognoze? Odgovore smo tražili od seizmologa Vedrana Lekića, koji se za N1 javio iz Washingtona.

Postoje različiti načini za procjenu rizika od zemljotresa na određenom području. Jedan od njih podrazumijeva sagledavanje potresa kroz historiju.

Kako nam pojašnjava seizmolog Vedran Lekić – kako bi njegova struka napravila procjene – mora znati kada su se desili zemljotresi u historiji, gdje su imali epicentre i koliko su bili jaki.

“2002. godine vršena je ovakva analiza i ona je identifikovala baš ovaj rascjep koji je pukao u ponedjeljak. Procijenila je da bi tu zemljotres bio najvjerovatniji od svih područja u tom regionu”, rekao je Lekić, a vezano za niz zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju. Udari nisu prestajali ni danas.

UŽIVO| Tursku i Siriju pogodili novi zemljotresi, sve više mrtvih

Popratni potresi, naglasio je Lekić, nastavit će se još mnogo dana, ali trebali bi biti sve rijeđi. Danas je četvrti dan od potresa, za još četiri dana, stopa potresa bi, prema njegovim riječima, trebala biti duplo manja nego što je danas. Ipak, ovo ne smije značiti predah.

“Može se dogoditi da raspodjela pritiska u regionu prouzrokuje još jedan veliki zemljotres. Ovaj zemljotres se dogodio u istočnom anatolijskom rascjepu, a postoji i sjeverni rascjep koji ide duž cijele Turske, a zemljotresi na tom rascjepu se dešavaju u lančanom nizu. Počnu na jednoj strani pa se pomjeraju ka sjeveru ili zapadu. Ipak, mi to još uvijek ne znamo”, naglasio je Lekić, podsjetivši da su zemljotresi pomjerili Anadoliju za čak deset metara.

Zemljotresi pomjerili Anadoliju do 10 metara

Gostujući u programu N1, Lekić je, između ostalog, pokušao pojasniti i snagu zemljotresa koji je unesrećio Tursku i Siriju.

Kaže – ovaj zemljotres je bio 30.000 puta jači od onog magnitude 4.5 koji je pogodio Hercegovinu na proljeće.

“Zamislite da vas u roku od jedne minute pogodi 30.000 zemljotresa poput onih koji su pogodili Hercegovinu prije nekoliko mjeseci”, približava nam Lekić situaciju.

Stručnjaci u svojim globalnim procjenama očekuju da se jednom godišnje, negdje u svijetu, desi zemljotres ove jačine. No, ovakva tragedija poput one od ponedjeljka, da se tako razoran udar desi direktno ispod gusto naseljenog dijela planete se ne dešava tako često. Kompletnu zanimljivu analizu Lekića pogledajte u videu ispod.

Podsjetimo, situaciju na terenu u Turskoj i Siriji, iz minuta u minut, pratimo na našem BLOGU UŽIVO.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare