Zamjenik generalnog sekretara NATO-a posjetio OSBiH: “Na liderima i građanima je da odluče o budućnosti BiH” (FOTO)

Vijesti 02. feb 202413:41 0 komentara
F.Z./N1

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirce Geoana danas je u posjeti Oružanim snagam BiH u Rajlovcu. Održao je sastanak s ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom i poručio kako je sigurnost BiH bitna za Zapadni Balkan i cijelu Evropu, a da će NATO uvijek biti iskreni i dobronamjerni prijatelj koji će podržati našu zemlju u njenim ciljevima.

“Danas smo u kasarni Rajlovac imali brifing da pogledamo dio čime raspolažu OS BiH želi mse zahvalit čelnickam NATO savzea što daju punu pažnju BiH. OSBiH sve više prate standard NATO saveza, posebno bataljonska grupa lake pješadije koja je prošla proces NATO ocjenjivanje i time se ponosimo”, rekao je Helez.

Naveo je kako će BiH u aprilu i oktobru organizovati dva velika sastanka NATO saveza.

“Često se postavlja pitanje kada će BiH postati dio NATO saveza. Želim poručiti da je NATO tu u BiH, mi smo partneri NATO saveza i želimo punopravno članstvo. Euroatolantske integracije nemaju nikakvu rezervu, to je naš jedini spoljnopolitički cilj”, rekao je Helez.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z/N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./n1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z/N1
F.Z./n1
F.Z/N1
F.Z/N1

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana kazao je da ova posjeta pokazuje važnost dugoročnog partnestva NATO-a i BiH.

“Radi se na mnogim važnim stvarima u mnogim oblastima, otkad su ministri odbrane NATO zemalja odobrili paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta za vašu zemlju prošle godine. Ovaj paket sastoji se od mnogih projekata. Kada govorimo o upravljanju vanrednim situacijama, radimo na proširenju softverske platforme koja omogućuje da se podijele informacije o prirodnim i drugim katastrofama. Kada je u pitanju borba protiv terorizma, radimo na izradi kurkile za obuku sa Ministarstvom sigurnosti. Pomažemo u poboljšanju infrastrukture objekata u kojima se sakladišti lako i malo naoružanje te komandi za obuku OSBiH. Nastavljamo davati podršku kursevima koje provodi ministarstvo za oficire i podoficire. OSBiH jedna su od najvažnijih oružanih multietničkih institucija i prošle su kroz izuzetnu transformaciju”, rekao je Geoana.

Poručio je kako je sigurnost BiH bitna za Zapadni Balkan i cijelu Evropu te pohvalio OSBiH.

“Imali smo priliku upoznati pripadnice i pripadnike OSBiH koji su s nama služili zajedno na jako teškim mjestima širom svijeta kao što su Afganistan i Irak. Na vama liderima i građanima BiH je da odlučite o budućnosti BiH. U NATO-u ćete uvijek imati iskrenog, dobronamjernog i trajnog prijatelja koji će vam pomoći da ostvarite svoje ciljeve”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!