Zamjenik ministra odbrane: Helez urušava sistem, naslućuje “oružani sukob”

Vijesti 29. jun 202311:44
SRNA

"Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez urušava sistem odbrane izjavom da zajedno sa grupom bliskih ljudi ima razrađen "Plan A" i "Plan B" ukoliko Tužilaštvo BiH ili Christian Schmidt ne reaguju na posljednje odluke Narodne skupštine Republike Srpske", rekao je zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović i ukazao da je krajnje vrijeme da se o tome oglasi međunarodna zajednica.

“Helezova izjava ima posebnu težinu kojom se naslućuje svojevrsni “oružani sukob” na cijeloj teritoriji BiH, budući da on naglašava da se nalazi na poziciji ministra odbrane u BiH”, upozorio je Goganović u izjavi za Srnu.

On je podsjetio da je nadležnost Ministarstva odbrane BiH strogo definisana Zakonom o odbrani i da je jasno da su upotreba i angažman oružanih snaga van kasarni, odnosno vojno-kontrolisanog područja, u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH, koje odlučuje konsenzusom.

“Bilo koji pripadnik Oružanih snaga BiH koji je po svom političkom ubjeđenju blizak Helezovim stavovima ili pripada grupi koja razrađuje “Plan B”, te eventualno uradi nešto u oružanom smislu, a rukovođen ovakvim njegovim izjavama, bez odobrenja Predsjedništva BiH, rizikuje da na taj način počini teško krivično djelo”, naglasio je Goganović.

Helez: Dva scenarija moguća nakon odluke NSRS o Ustavnom sudu

On je istakao da Helez ovom izjavom i vrši pritisak na Tužilaštvo BiH.

Konstatujući da je međunarodna zajednica uložila previše napora u reforme sistema odbrane u BiH, Goganović je rekao da je krajnje vrijeme da se neko od njih oglasi povodom ovakvih nekorektnih Helezovih izjava koje urušavaju cijeli sistem odbrane i negativno utiču na međunacionalne odnose u sistemu odbrane kao složenom sistemu.

Podsjećamo, na osmoj posebnoj sjednici, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Od 65 prisutnih, za usvajanje prijedloga zakona glasalo je 56 poslanika i svi su bili za.

Niko nije bio protiv, niti suzdržan. Vladajuća većina u NSRS koju čine poslanički klubovi SNSD, SP, DEMOS, Ujedinjena Srpska, NPS i poslaničke grupe SPS i DNS predložila je Zaključke u vezi sa Prijedlogom zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji se pred poslanicima našao po hitnom postupku na prijedlog predsjednika Republike Srpske, narodnih poslanika i Vlade.

U prvom zaključku stoji da “Narodna skupština zahtjeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane EU prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, odnosno odlaska stranih sudija i da u okviru reforme stoji Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine”.

Bećirović nakon odluke NSRS: Dajem međunarodnoj zajednici rok od sedam dana…

Takođe, navodi se da pored pitanja reforme Ustavnog suda prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a.

“Narodna skupština traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe”, navedeno je.

U drugom zaključku NSRS zadužuje Vladu RS da joj podnese Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim će biti propisano posebno krivično djelo postupanja suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

U zaključku pod rednim brojem tri stoji da prema institucijama i organima RS koji budu postupali suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, NSRS će donijeti zakone ili druge odgovarajuće pravne akte o preduzimanju mjera i radnji prema tim institucijama, uključujući mjere njihovog ukidanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad