Zastave, pjesma, sjećanja i antifašisti iz svih karajeva BiH danas na Igmanu

Vijesti 30. jan 202119:15 4 komentara
N1

Obilježena je 79. godišnjica "Igmanskog marša", legendarnog proboja Prve proleterske brigade od Romanije do slobodne teritorije u Foči. Zbog epidemioloških mjera događaju je prisustvovao znatno manji broj ljudi u odnosu na prethodne godine. I ove godine poslane su poruke humanosti, solidarnosti, slobode i jedinstva.

Zastave, pjesma, sjećanja i antifašisti iz svih karajeva BiH. Unatoč koroni i ove godine okupili su se da odaju počast, ali i podsjete.

Među prvima na Igman je stigla delegacija iz Tuzle.

I ove godine na obilježavanju slavne godišnjice je Ramiz Karanović, ratno siroče. Kaže nam kako će dolaziti dok je živ, da treba govoriti, jer se šovinizam uvukao u sve pore bh. društva.

Legendarni proboj Prve proleterske brigade od Romanije do slobodne teritorije u Foči poznatiji kao Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine. Po dubokom snijegu i velikoj hladnoći na minus 38 stepeni, 800 boraca u brigadi u kojoj su se nalazili pripadnici svih naroda pješačilo je 17 sati. Bio je to jedan od najvažnijih partizanskih pohoda koji je udario temelj za formiranje jedinstvene vojske.

No to nije baš lagan posao, jer antifašizam kao tekovina, u BiH danas se zanemaruje.

Brojne delegacije položile su vijence i cvijeće, uz ostale i antifašisti i Crne gore i Srbije.

I ove godine održan je tradicionalni marš, i prigodnim programom obilježena je godišnjica slavnog proboja.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare