Zašto Azerbejdžan postaje sve važniji za BiH i Evropu?

Vijesti 13. apr 202317:46 3 komentara
F.Z./N1

"BiH i Azerbejdžan danas otvaraju novo poglavlje", poručeno je tokom prve zvanične posjete višedecenijskog predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva Bosni i Hercegovini. Ekonomska moć njegove zemlje raste iz godine u godinu, a ruska agresija na Ukrajinu plasirala je Azerbejdžan kao još važnijeg igrača u obskrbi plinom. Shvatile su to odlično i susjedne zemlje. Da li će Bosna i Hercegovina čvrsto stajati u danas izrečenim namjerama, i šta bi to, u konačnici, značilo za njenu blisku budućnost? Pitali smo ovo Seada Turčala, dekana Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i stručnjaka za energetsku sigurnost. U razgovoru za portal N1 poručuje: "Saradnja između dvije zemlje mogla bi biti ključ u prevenciji budućih energetskih kriza".

Aliyev je danas saopštio kako u planovima sa Bosnom i Hercegovinom stoji povećanje obima trgovinske razmjene, investicijski projekti prije svega u polju energetike, prometa i transporta, ali i opskrba prirodnim gasom.

Turčalo naglašava kako pitanje energetike u ovom slučaju mora biti primarno polje saradnje.

“Dugoročno bi saradnja između Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana mogla bi biti ključna u prevenciji nekih budućih energetskih kriza. Naravno, nije moguće samostalno stvoriti uvjete u kojima bi Azerbejdžan postao ključna država za snadbijevanje prirodnim plinom. Taj plin bi za sada mogao dolaziti ukoliko u budućnosti dobijemo južnu interkonekciju koja će se kasnije povezivati sa Transjadranskim plinovodom za koji gas osigurava Azerbejdžan. Svjesni smo da Azerbejdžan posjeduje ogromne rezerve energije i strateški je lociran tako da može osigurati alternativne izvore energije Evropi pa samim time i Zapadnom Balkanu, odnosno Bosni i Hercegovini”, rekao je profesor iz oblasti energije i sigurnosti.

Pitali smo i ima li vjeru u konačnu odlučnost stare/nove garniture vladajućih u BiH, imajući u vidu da dobri, ali ne i plodonosni odnosi sa Azerbejdžanom egzistiraju već dugo.

Lagumdžija o dolasku Alijeva u BiH: Donosi jorgan kojim svi mogu da se pokriju

“Svih prethodnih godina je postojala načelna volja i spremnost, ali ne i dovoljno razvijenih konkretnih projekata za saradnju sa Azerbejdžanom. Uglavnom su diskutirana ulaganja u sektore kao što su transport i logistika, trgovina, industrija i poljoprivreda. Ono što je ipak uvijek potrebno naglasiti jeste da bi ova saradnja mogla odigrati ključnu ulogu u dugoročnom rješavanju energetskih izazova, jer energetske rezerve i strateška lokacija Azerbejdžana pružaju alternativne izvore energije Evropi”, ponovo je naglasio Turčalo.

Kaspijsko more je mjesto značajnih naftnih i plinskih polja, a i sama lokacija Azerbejdžana čini ga ključnim tranzitnim čvorištem za opskrbu Evrope i Azije energijom. No, važan je i momenat u kojem BiH nastoji stvoriti iskorak u odnosima sa ovom zemljom. Za Turčala nema sumnje da će trenutne geopolitičke okolnosti nastaviti podizati bitnost Azerbejdžana, te da je već mnogo važniji faktor nego što je to bio prije samo nekoliko godina.

“Azerbejdžan je bio u stanju održavati dobre odnose i s Rusijom i sa Zapadom, što mu je omogućilo da uravnoteži svoje interese. Uloga Azerbejdžana u europskoj energetskoj sigurnosti posljednjih je godina postala još važnija. Azerbejdžan je izgradio plinovode za transport nafte i plina u Tursku, Gruziju i Evropu. Južni plinski koridor, koji je dovršen 2020. godine, glavni je plinovod kojim se prirodni plin transportira iz Azerbejdžana u Evropu. Južni plinski koridor bio je ključan dio nastojanja Evrope da diversificira svoju opskrbu energijom i smanji svoju ovisnost o ruskom plinu. Uloga Azerbejdžana u evropskoj energetskoj sigurnosti vjerovatno će postati još važnija idućih godina”, naveo je Turčalo.

Da i po ovom pitanju Bosna i Hercegovina pomalo kaska za susjedima govori činjenica da je Srbija u novembru prošle godine potpisala sedam bilateralnih sporazuma sa Azerbejdžanom, a osim energetike posebno je naglašeno pitanje vojno-tehničke saradnje.

O danas potpisanoj Deklaraciji o strateškom partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom više čitajte na linku ispod.

Cvijanović: Azerbejdžan je oduvijek prijatelj BiH, sad još više jačamo saradnju

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare