Zahiragić pitao Konakovića zašto “ne lobira za rezoluciju o Srebrenici nego vrši pritisak na pravosuđe”

Vijesti 27. apr 202413:33 1 komentar
F.Z./N1

Potpredsjednik SDA i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić žestoko je napao ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković ocijenivši kako zloupotrebljava institucije da, umjesto da lobira za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, lobira i vrši pritisak na pravosuđe u BiH.

Zahiragić je zaključio kako se Konaković, dok komentariše međunarodnu policijsku akciju Crna kravata 2, “branio od nečega za što ga niko nije optužio” i da “to mnogo govori”.

“Ministar vanjskih poslova je izgubio kompas, vidi se strah na facijalnoj ekspresiji i potreba da stalno pije vodu”, dodao je SDA-ov zastupnik.

Konaković je, komentarišući međunarodne policijske akcije “Crna kravata 2”, kazao kako mu se “pakuje” afera. Zahiragić je danas u Sarajevu poručio kako se u SDA “ne stide crnih kravata zato što nam je obraz čist”.

N1

“Niko od nas ne zloupotrebljava institucije kao što to radi ministar vanjskih poslova. Kada imamo u UN-u rezoluciju o genocidu u Srebrenici naš ministar ne koristi Ministarstvo vanjskih poslova da lobir za usvajanje te rezolucije, nego koristi MVP da lobira i vrši pritisak na pravosuđe. Sam je sebe kvalifikovao. On jučer kaže za sebe da je zlatna kravata, Sarajevo je mali grad i odavno znamo stvari što su predmet ove akcije. Ministar vanjskih poslova je izgubio kompas, vidi se strah na facijalnoj ekspresiji i potreba da stalno pije vodu. Dodik je, kada je treba “Trojku” i Konakovića, kazao da pojedini lideri u Sarajevu imaju veze sa narko kartelima i nakon toga je Konaković otrčao da Dodika i sve im dao. Konaković će već branio od nečega za što ga niko nije optužio. To mnogo govori. Potcrtao bih medijima kako je kazao: ‘Sjetite se Dalide Burzić, Sabine Sarajlije i Vahida Čosića”. Upozorava čovjek pravosuđe kako su ovo troje završili sa disciplinskom odgovoro, a s njima je nekada iamo prisne odnose – i tako proziva nove tužioce aludirajući da bi možda mogli biti kažnjeni od dijela pravosuđa koji drže pod političkom kontrolom. Čini mi se da i pravosuđe unutar sebe pokušava da nađe kapacitete da se oslobodi političkog uticaja”, rekao je Zahiragić.

Podsjećamo, Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, obratio se u četvrtak povodom međunarodne policijske akcije “Crna kravata” koja je bila usmjerena protiv najbližih saradnika šefa narkokartela Edina Gačanina Tita. Uhapšene su bile 23 osobe, a od toga je pritvor određen samo za tri osobe.

“Mnogi su utjecali na izbor i zapošljavanje tužilaca. Tužioci su zapošljavali svoju djecu. Svjesni smo da su napravili veliki broj neprijatelja. Njihov nominalni šef, upozorava me nekoliko sedmica unazad da ću morati objasniti veze sa narko-kartelom. Nekoliko njegovih poruka sam shvatio ozbiljno. Dokazat cu nepostajanje bilo kakve veze sa narko-kartelom. To su laži i izmišljotine. Dugo već o tome ne govorim. Dalida Burzić, Vahid Ćosić, Sabrina Sarajlija su zloupotrijebili svoje funkciije. Oni su sankcionisani. Danas govorim o njima sličnim ljudima, o novom talasu njima sličnim. Propagandna mašinerija koja ima šefove”, kazao je Konaković.

Između ostalog, naveo je da u javnom prostoru nemaju sve informacije i da mu je žao zbog toga.

“Molim vas pogledajte argumente odbrane, advokate optuženih i saslušajte kako su pravni eksperti razbili planiranu montažu. Distanciram se od onih koje nikada nisam vidio. Punu podršku dajem da se priča do kraja. Neka se istražujem i ja i meni bliski ljudi, neka nas stave u prioritete. Ali niko nam neće pakovati. Ovdje je bio pokušaj da se napravi nešto što mafiji ne polazi za rukom”, kazao je tada Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare