“RS ga ne priznaje, a Schmidt disciplinuje poslušne – Bošnjake”

Vijesti 16. nov 202218:09 5 komentara

Šemsudin Mehmedović, zastupnika SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 da se previše potcjenjuje njegova stranka i da bi bili sretniji ako bi SDA i dalje upravljao političkim procesim. Na pitanje voditelja a šta ako odu u opoziciju, Mehmedović je odgovorio: "Šta je tu je, moramo prihvatiti političku realnost". Ocijenio je, također, kako je "Osmorka" prihvatljivija za HDZ BiH jer su "mekši" od Stranke demokratske akcije.

Danas je održana konstituirajuća sjednica Predsjedništva BiH. Šta očekujete od ovog saziva?

S obzirom na sastav Predsjedništva očekujem da ćemo imati tešku situaciju u nardenom periodu, ali iamo 2:1 za Bosnu i Hercegovinu. Cvijanović nije samostalna u donošenju odluka nego će se osloniti na NSRS i ti će usložniti situaciju. Ona kaže da će štitit isključivo interese Republike Srpske i zato izražavam rezerve prema njoj.

Dodik je nastavio sa zapaljivom retorikom. Spominje ponovo secesiju, a i najavljuje referendum o pravosuđu?

Naslušali i nagledali smo se referenduma i najava otcjepljenja. To je sve politički populizam i on tako homogenizuje svoje političko tijelo.

Hoće li se nastaviti NATO put Bosne i Hercegovine?

Naravno. Vidjeli ste da je Vijeće ministara usvojilo Akcioni plan za dvije godine.

Zašto je, po tvrdnjama mnogih, SDA neprihvatljiva u zapadnim krugovima?

U evropskoj familiji SDA se doživljava kao islamistička partija zbog njihovih islamofobnih stavova.

Šemsudin Mehmedović (N1)

Ima li istine u navodima da se pojedini bošnjački krugovi okreću od Zapada?

Ne. Ali, na žalost, nas je Zapad nekolio put ostavio u nemilosti antidržavnim projektima. I posljednja odluka Schmidta dovodi do toga da manjina kotroliše većinu.

Hoćete da kažete kako je visoki predstavnik svojom odlukom diskrimisao Bošnjake?

To sam rekao više puta. Ako pogledate sastav delegata u Domu naroda može se to vidjeti. Schmidt svojom odlukom nije ni dotakao RS. Ako želimo razgovarati o građanskom društvu onda sam ja za to da bude na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a ne samo u jednom entitetu. RS ga ne priznaje, a Schmidt je disciplinovao one koji su poslušni.

Zašto Schmidt nije bio na inaguraciji u državnom predsjedništvu?

On je bio nepoželjan za Cvijanović, a pozvan je kao gost od Bećirovića, ali eto nije bio.

“Osmorka” ozbiljno pregovara sa HDZ-om. Gdje je SDA?

Ne treba potcjenjivati SDA, ona je ozbiljna politička stranka. Za HDZ je “Osmorka” prihvatljiv politički partner jer su oni “mekši” od SDA.
SDA ne pregovara sa HDZ-om trenuto jer oni pregovaraju sa drugom političkom grupacijom.

Da li je SDA spremna otići u opziciju?

To nije stvar volje SDA. Sretni bi bili da mi upravljamo političkim procesima, ali šta je tu je, moramo prihvatiti političku realnost.

Kazali ste: Svaka čast Đokoviću kao sportisti, ali je stavljen u funkciju ‘srpskog sveta’ i ‘velike Srbije’: Ne može ‘Serbia Open’ biti u BiH i biti u Banjaluci – shvata li Đoković kakva je to poruka. Nije više Open Balkan, već se otvoreno stavlja do znanja da je Open Balkan jednako ‘Serbia Open’.

Ako se zove “Serbia open” turnir u Banjaluci to kod nas izaziva frustraciju zbog odnosa Srbije prema Bosni i Hercegovini. Staviti takvog sportaša u političke okvire je neprihvatljivo. Mislim da nije uredu ni bolnice i škole zvati po Srbiji. Postoji ta stalna težnja da RS postane dio Srbije što je neprihvatljivo za svakog čovjeka koji doživljava ovu zemlju kao svoju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare