Zašto šefovi bezbjednosnih agencija u BiH unose nemir među građane?

Vijesti 05. dec 202321:41 2 komentara
N1

Sigurnosna situacija je zadovoljavajuća, ali nisu politički govori. To bi ukratko bio zaključak sjednice parlamentarnih tijela zaduženih za sigurnost u zemlji. Pa tako je zaključeno da razloga za brigu nema, iako građani, možda, brinu.

Od terorističkih ćelija u Federaciji Bosne i Hercegovine do ruskih kampova u Republici Srpskoj, preko sajber napada na domene institucija članovi parlamentarniih odbora za nazor nad bezbjednosnim sektorom došli su do zaključka potpuno suprotnog opasnoj retorici kojoj smo svjedočili prethodnih dana.

“Bezbjednosna situacija u Bosni i Hercegovini zadovoljavajuća, naravno, uvažavajući činjenicu da vrlo vjerovatno iz ugla percepcije naših građana ona možda i nije takva”, kaže Vukota Govedarica, predsjednik Odbor za bezbjednost NSRS.

I to možda dolazi zbog cijelog niza različitih izjava šefova bezbjednosnih agencija u zemlji. Federalni ministar tvrdio je da će hapsiti Dodika, njegov kolega iz Savjeta ministara odgovarao mu je da bi i pokušaj toga bio kraj države. Njihov kolega iz Republike Srpske situaciju je začinio izjavom da u zemlji postoji više od 100 paradžemata, a najveću pažnju izazvao je ministar odbrane tvrdnjom o paravojnim kampovima u Republici Srpskoj, koja je na sastanku u Banjaluci posebno odbačena.

“Da postoji lična odgovornost, najvjerovatnije gospodin Helez bi podnio ostavku, da postoje neki drugi vidovi lične odgovornosti mnogi bi u ovoj zemlji podnijeli ostavku”, smatra Govedarica.

Istina, nakon Helezove izjave oglasili su se Obavještajno-bezbjednosna agencija i EUFOR tvrdnjama da takvih saznanja nemaju. Ipak, zanimljivo je da se njegova izjava posmatra isključivo sa političkog aspekta. S druge strane, navodi iz pisma državnih parlamentaraca iz Republike Srpske koje su uputili Evropskom parlamentu i američkom Kongresu, a u kojem se tvrdi da u zemlji postoje ISIL-ovi i Al-Quaidini spavači, se ublažavaju.

“Kada su u pitanju svi kampovi koje smo u našem pismu naveli, mi nismo rekli da su oni opasni, mi smo rekli da su oni potencijalni teroristički spavači”, ističe Sanja Vulić, članice Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH.

Insistiranje na tvrdnjama o potencijalnim terorističkim prijetnjama u zemlji ipak stvara nemir među parlamentarcima, pa je SNSD-ovoj članici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost, njen kolega iz federalnog parlamenta Dragan Mioković odgovorio:

“Opasnost od terorizma u Bosni i Hercegovini je ni za dlaku viša ni za dlaku manja od bilo koje države u regionu, odnosno u Evropi”.

S obzirom na sve zaključke, ali i na tvrdnju da je po nemir građana najopasnija zapravo retorika, postavlja se logično pitanje – zašto su nam trebale političke krize prethodnih dana i verbalni sukobi šefova bezbjednosnih agencija.

“Političke elite i dalje drže nas u nekom sistemu gdje oni upravljaju strahom i vladaju strahom. Oni cijelo vrijeme pumpajući takvu atmosferu drže sebe kao branioce određenih nacionalnih grupa i kroz taj strah oni pokušavaju maksimalno da vladaju”, pojašnjava novinar Đorđe Vujatović.

A to je posebno izraženo kroz retoriku u izbornim godinama.

Retorika će, izvijesno je, biti pooštrena sa približavanjem lokalnih izbora koji nam slijede naredne godine. Sadašnje teme mogle bi biti zamijenjene novim, ali ukoliko se razgovori članova parlamentarnih tijela za nadzor nad bezbjednosnim agencijama u zemlji nastave, a izvijesno je da hoće, već na naredni sastanak biće pozvani da izjave daju i oni koji među građane sada unose nemir, a to su upravo šefovi bezbjednosnih agencija u zemlji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare