Zastupnica Naše stranke: Najveći iznos za Fond solidarnosti, ako nešto propadne, bar se desilo, vidimo neke pomake

Zašto je dala ostavku na mjesto predsjedavajuće Zastupničkog doma FBiH? Šta ostavlja iza sebe, na čemu će kao zastupnica nastaviti raditi? Kako komentariše trenutnu političku situaciju u BiH. Gošća Novog dana bila je Mirjana Marinković – Lepić – zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Naše stranke.

Ponovila je Lepić da je ostavku dala iz zdravstvenih razloga, a na pitanje da li u stranci iz koje dolazi imaju nasljednika na ovoj poziciji, kratko je kazala:

“Moglo bi se reći.”

Na ovoj poziciji ona ostaje, kako kaže, sve dok nadležna Komisija za izbor i imenovanje završi neophodnu proceduru, ali je navedena Komisija, kako navodi Lepić, je u blokadu.

Kada je riječ o dosadašnjem radu federalnog parlamenta Lepić ističe da je ipak napravljen određeni napredak.

“Energetski zakoni koji su na jedan način jedan od uslova za naš napredak EU i to su oni pravi reformski zakoni koji su usvojeni”, objasnila je Lepić.

Rebalans budžeta

Uskoro bi se pred federalnim zastupnicima trebao naći rebalans budžeta ovog entiteta. Za Lepić je bitno što je planirano 10 miliona KM za Fond solidarnosti.

“Ne možemo biti zadovoljni iznosom, ali možemo zadovoljni činjenicom da je ovo najveći iznos koji je izdvojen za ove namjene jer znamo da se 20 godina nije postigao taj iznos potreban predviđen zakonom koji je jedino bio 2002. godine”, kazala je Lepić.

Besplatni udžbenici

Navela je Lepić da su neosnovane optužbe da je ona lično odgovorna što su se pojavile određene greške prilikom izdvajanja sredstava za besplatne udžbenike u FBiH.

“Izložena sam medijskoj hajci pojedinih medija i portala i plasirane su laži”, navela je Lepić.

O Miloradu Dodiku

Milorad Dodik se zajedno sa v.d. direktorom Službenog glasnika RS Milošem Lukićem našao na optužničkoj klupi i počelo im je suđenje u Sudu BiH, što je za Lepić, zajedno sa istragama protiv nekadašnjih načelnika sarajevskih općina pokazatelj da se stanje u pravosuđu popravlja.

“Ma kako Dodik želio predstaviti da ga potcjenjuje, ne priznaje ipak je na sud morao doći. Na stranu njegovo ponašanje, to je njegov izbor. Meni je ono bilo ružno”, istakla je Lepić.

Rad koalicije

Trojka čiji je dio i Naša stranka, uspjela je, navodi Lepić, na dnevni red uvrsti recimo zakon o vanjskim poslovima BiH što je, navodi Lepić, prije bilo nezamisljivo.

“Ako nešto propadne, bar je došlo, vidimo neke pomake”,  objasnila je Lepić.

“Zvijezda vodilja političarima trebala bi biti put BiH ka EU”, kategorično je kazala Lepić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!