Završena javna rasprava o Nacrtu Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u FBiH

Vijesti 21. sep 202217:00 0 komentara
TRIAL International

Danas je završena javna rasprava o Nacrtu Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u FBiH. Kako bi odgovorio stvarnim potrebama korisnika, predloženi tekst Zakona neophodno je unaprijediti, poručuje organizacija TRIAL International.

“Veoma je važno kada se kreiraju ovakvi zakoni da se kao polazna osnova uzmu u obzir konkretne potrebe žrtava, tačnije korisnika prava. Moramo imati na umu protek vremena od kreiranja ranijih zakonski rješenja do današnjeg, te da su se i same potrebe i prioriteti civilnih žrtava rata sigurno promijenile”, kazala je Selma Korjenić, voditeljica ureda organizacije TRIAL International u BiH.

Selma Korjenić / TRIAL International

Usvajanje Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u FBiH, između ostalog, predstavlja priliku da se ispravi višegodišnja nepravda prema djeci koja su rođena iz čina ratnog silovanja i čija prava do sada nisu zakonski prepoznata.

“Osim priznanja u BD, djeca rođena zbog ratnog silovanja nisu dobila ništa”

Transgeneracijska trauma, stigmatizacija, marginalizacija, društvena izolacija te odrastanje u teškim socio-ekonomskim uslovima samo su neki od problema sa kojima se ova kategorija nosi. Djeca rođena zbog rata nisu zakonom priznata kategorija žrtava rata, te samim tim, kao i druga djeca civilnih žrtava rata, ne ostvaruju nikakva prava i beneficije koje bi im olakšale pristup i finansiranje školovanja ili beneficije prilikom zapošljavanja. Uzimajući u obzir da djeca ratnih vojnih invalida i poginulih branitelja već ostvaruju ova prava i beneficije, jasno je da se ona mogu jednostavno i na isti način osigurati i ovim ranjivim kategorijama. Iako sa zakašnjenjem, ovaj pristup bi bio snažan i simboličan čin, ukazuje organizacija TRIAL International.

Pored toga, Nacrt Zakona ne predviđa pravo na banjsko liječenje i medicinsku rehabilitaciju te prioritet prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu za civilne žrtve rata, uprkos brojnim zahtjevima žrtava ali i preporukama medicinskih stručnjaka, što pokazuju nalazi nedavno objavljenje Studije o mogućnostima ostvarivanja reparacija za preživjele ratnog seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini — Zajedno dižemo glas.

“Žrtve su godinama isticale problem neprovođenja i nepoštivanje zakonskih odredbi, što će biti ključno pitanje koje se treba adresirati ovim Zakonom. Brojni od njih se pitaju da li će uopšte doživjeti dan kada će u potpunosti uživati svoja prava. Organizacija TRIAL International je u konsultaciji sa udruženjima žrtava i stručnjacima na ovu temu izradila niz prijedlog za unapređenje Nacrta Zakona koji smo danas dostavili Federalnom Ministarstvu rada i socijalne politike. Iskreno se nadamo da će zahtjevi žrtava i preporuke stručnjaka biti uvažene”, kazala je Amina Hujdur, saradnica za komunikacije organizacije TRIAL International.

Amina Hujdur / TRIAL International

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!