Završeno proljetno čišćenje Kantona Sarajevo, građani poručili da glavni grad može biti čišći

Vijesti 14. jun 202416:18 0 komentara

Završena je akcija proljetnog čišćenja Kantona Sarajevo na više od 650 lokacija. U akciji su učestvovala sva komunalna preduzeća, kao i pripadnici civilne zaštite, ali i druge organizacije. Provjerili smo i koliko su građani zadovoljni čistoćom prijestolnice.

Simbolično na Dan planete Zemlje, započeta je akcija čišćenja javnih površina u Kantonu Sarajevu. Tokom 45 dana trajanja akcije uklonjene su divlje deponije, ručno i mašinski su očišćene javne površine, uređene su zelene površine, te su obrezana stabla.

“Primjetno je dosta otpada u urbanim sredinama u KS i to nas zabrinjava malo, s jedne strane, s druge strane nas ohrabruje, s obzirom na to da smo imali ideju i da smo pokazali da je moguće da se to čisti. Međutim, trajno nam ostaje veliki upitnik, da li svake godine treba da radimo ovo što smo radili ove godine ili prethodne”, rekao je Bojan Bošnjak, ministar komunalne privrede KS.

Osim nadležnih, zabrinutost za prisustvo velike količine otpada u gradu, izrazili su i građani. Ipak, smatraju da bi očuvanje okoliša trebalo biti zajednički interes.

“Nisam baš posebno, ima uvijek u ovim susjednim ulicama, to je da Bog sačuva. Eto nekako to što je glavna ulica i to je sređeno i to je to”, “Za vikend je najgore. Subota i nedjelja su kritične, vidi se da je malo teže, a ovim radnim danima je prilično dobro”, “E to nisam, ali to su krivi građani najviše. Zato što bacaju svugdje gdje stignu i kese i papire i kutije od cigara, a i ovi naši jugovići gledao sam, sa stranim registracijama istresaju pepeljare, a u Njemačkoj to ne mogu raditi. Dakle, prvo smo mi krivi, a drugo i organizacija. Kontrola ovih ljudi koji rade na trerenu je vrlo loša”, rekli su nam građani koje smo anketirali.

S druge strane, komunalna preduzeća ističu da su edukacija i jačanje infrastrukture za odlaganje otpada ključni za čistiju životnu okolinu, ljepši i uredniji životni ambijent.

“Mogu reći da su građani vrlo svjesni. Uvijek imamo neodgovornih pojedinaca koji narušavaju taj izgled grada, javne površine, koji zbog needukacije i nedovoljne infrastrukture za odlaganje otpada su primorani da odlažu mimo propisanih termina i mimo propisanih lokacija. Na nama kao komunalnom preduzeću je da pojačamo tu infrastrukturu”, naveo je Nijaz Salamanović, direktor KJKP RAD.

“Mi opet imamo drugi problem, da se svašta baca u kanalizacioni sistem, začepljava nam sistem, da ne nabrajam, dođemo i do nekih dijelova namještaja, a što nam dolazi na postrojenje koje košta 70 miliona, vrlo skupocjeno postrojenje i za održavanje, a vrlo značajno, jer čuvamo i našu okolinu i evropsku, jer voda koja se čista izbacuje iz postrojenja ide slivovima rijeke Save do Crnomorskog sliva”, pojasnio je Adnan Šerak, izvršni direktor za kanalizacioni sistem.

Uporedo s ovom akcijom započet je i projekat SarajECO u okviru kojeg će se vršiti pošumljavanje urbanog područja Sarajeva. Cilj projekta je sadnja najmanje 1.000 sadnica po opštinama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!