Zbog nepodnošljivih vrućina raste potražnja za klima uređajima – evo kako ih pravilno koristiti

Vijesti 17. jul 202422:53 1 komentar

Crveni meteoalarmi koji su na snazi i visoke temperature, postavljaju građanima različite izazove. Racionalno korištenje klima uređaja može pomoći u rashlađivanju i poboljšanju kvaliteta i dugotrajnosti samih uređaja.

U danima kada temperature dosežu vrhunac, boravak u neklimatiziranim prostorima neizdrživ je. Potražnja za klima uređajima raste iz godine u godinu, a stručnjaci poručuju važno je odabrati pravu jedinicu koja će zadovoljiti potrebe,

“U proteklih par dana i danas imamo ogromnu potražnju za klimama. Imamo na terenu tri ekipe koji rade danonoćno, Kupci uglavnom u posljednih godinu dana traže inverter klimu, klima koja može da ih rashladi tokom vrućih ljetnih dana i koja može da ih ugrije tokom hladnih zimskih dana”, kaže prodavač Amir Herić.

Efikanost uređaja povećat će redovito čišćenje filtera, optimalno postavljanje temperature i zatvaranje prozora.

“Da bi klima radila kako treba, vrlo je važno odratiti svake godine servis s tim da dosta ljudi griješi u tome zašto što kaže ja sam ugradio klimu, nisam je servisirao 20 godina. Što se tiče unutarnje klime ja obično objasnim kupcima našim kad montiram klimu, ima jedan filter, obično se on u pola godine može očistiti i oprati, a što se tiče vanjske jedinice mi to moramo očistiti i imamo posebnu tečnost koja čisti to neko saće u kojem se sav taj proces odvija”, pojašnajva Mirnel Hodžić, montažer klima.

Kada temperature porastu, klima uređaji postaju naši najbolji prijatelji. Oni nude osvježenje i udobnost, pretvarajući naše domove i urede u oaze hladnoće.

“Koristim i to u dvije sobe, dvije klime, pravo dobro meni paše, ja ne bih mogla bez klime u kuću, nema govora”, kaže nam jedna Sarajka.

Iako nam klima uređaji pružaju potrebno osvježenje, bitno je da ponekad prozračimo prostorije. Na taj način osiguravamo ugodno uživanje u ljetnim danima, bez neželjenih posljedica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare