Zbog sankcija RS ostala bez 100 miliona eura, za Šeranića sve “pijačarenje”

Vijesti 11. okt 202319:00 1 komentar

Zbog sankcija, ili pak blokada, ili i jednog i drugog na čekanju je ratifikacija kredita Evropske investicione banke od čak 100 miliona evra namijenjenog Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske. Navodni razlog stopiranja projekta je ministar zdravlja s američke crne liste Alen Šeranić. On sam pak, kaže - sve je trivijalnost i pijačarenje. Ili, pak nije?

Sa osmijehom i zadovoljan u javnosti se pojavio ministar zdravlja Republike Srpske. Jedna od najboljih ustanova za medicinsku rehabilitaciju iz Trapista i Slatine širi se na drugi kraj Banjaluke.

Termalni izvori u Srpskim Toplicama, u narodu i dalje poznatom naselju Šeher, ponovo će biti iskorišteni.

Prestižni banjski objekat na samo par kilometara od Banjaluke finansiraju Vlada RS i Zavod Dr Miroslav Zotović.

“Objekat ima 7350 m2, sve sadržaje rehabilitacije, možemo raditi sve terapijske usluge, a biće dostupan i komercijalno”, kaže direktor Zavoda Miroslav Zotović, Goran Talić.

Bolje usluge u zdravstvu obećavaju i na UKC-u RS. Za to im je trebao, između ostalog, i kredit Evropske investicione banke. Nije prošao u paketu, pa nije nikako.

Odlaganje hitne sjednice Predstavničkog doma BIH, odložilo je odlučivanje u ovom slučaju.

Cijeli ugovor navodno je sporan, jer isključuje finansiranje sankcionisanih osoba.

A to, makar prema OFAC-ovoj listi jeste Alena Šeranić, prvi čovjek Ministarstva zdravlja, koje je nosilac projekta.

“To su trivijalne stvari gdje oni mene pominju. Mislim da za tim nema potrebe, to samo pokazuje kako ova država funkcioniše. Kada je projekat završen i kada je sve gotovo, vadi se negdje iz naftalina neka stvar koja je davno riješena, što se tiče učešća Alena Šeranića u svim projektima Evropske investicione banke. Ovdje je samo traženje razloga da se ne odobri projekat Republici Srpskoj i to je stvarno žalosno, jer se radi o projektu koji ima zdravstveno-edukativan karakter i vrijednost, ne samo za Republiku Srpsku, nego i za Bosnu i Hercegovinu i regiju. Ovdje je traženje da se pijačari, na nekoj tržnici, ko, gdje šta, ne želim da komentarišem više”, jasan je Šeranić.

“Katastrofa” da zbog sankcionisanih trpi čitav narod i RS, kaže liderka opozicionog Narodnog fronta. Inače, doktor ekonomskih nauka, Jelena Trivić kaže da su krediti EIB-a, povoljni.

“Nažalost to što su nam zvaničnici na crnim listama, neće osjetiti oni, ali će se osjetiti indirektno, osjetiće narod i RS. Ako je to zvaničan razlog to je zaista porazno za nas kao društvo. Sva sredstva koja idu u pravcu bolje inftrastrukture, boljeg zdravstva, ti krediti EIB-a su čak poželjni, dugoročni su, projektni su”, ocjenjuje Trivić posljedice sankcija.

Sve se dešava uoči prvog ročišta o izjašnjenju o krivici Milorada Dodika, a po optužnici za neprovođenje odluka Kristijana Šmita.

Ne sudi se Dodiku, već institucijama RS, ponavljaju u ovom dijelu BiH.

“Mi smo stalno pod pritiskom, osporavanja. To je jedan politički progon, apsolutno nečuveno, nezabilježeno, teško razumljivo”, kaže članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Zbog pravnog, tvrde i “političkog progona” zvaničnika RS, pristalice SNSD-a i ovaj petak najavljuju skup pod motom “Granica postoji”. Podršku institucijama, navode iskazaće na međuentitetskoj liniji u Donjoj Spotnici u Novom Goraždu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare