Zdenko Ćosić: Nije neobično da američka ambasada prijeti, oni imaju pravo na to

Vijesti 21. feb 202419:14 0 komentara

"Nije ništa neobično da iz američke ambasade dobivamo jasne instrukcije, prijetnje ili preporuke. Američka administracija ima to prave ne samo kao svjetska sila nego kao i administracija koja je mnogo toga dobrog napravila, ali ovo je primjer kad se otišlo korak dalje u dnevnopolitičke procese, kazao je za N1 Zdenko Ćosić, delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH, komentarišući nedavna upozorenja američke ambasade lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

Ćosić je u Danu uživo komentarisao i najavljene izmjene Izbornog zakona BiH zaključivši kako je “ključna stvar postizanje političkog dogovora” i da “nikakva nametnuta rješenja nam ne donose sreću”.

Vjerujete li da ćemo za mjesec dana dobiti zeleno svjetlo iz Brisela?

Ja sam optimista i mislim da će ovih narednih 10 dana biti ključni. Znamo da je u pripremi izvještaj i on će odrediti ono što očekujemo da bi se trebalo dogoditi do kraja mjeseca. Očekujem da ćemo vrlo uskoro imati usaglašene stavove i da ti prijedlozi zakona idu u Vijeće ministara pa onda u Parlament.

Dom naroda, i to jednoglasno, usvojio je Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Zašto se čekalo do posljednjeg trenutka da se izglasa ovaj zakon, kada nam je već prijetila siva lista Moneyvala?

Uvijek se može reći da je moglo biti ranije. Mislim da je najvažnije što je Zakon jednoglasno usvojen.

Opozicija, prije svega ona iz FBiH tvrdi, da nije bilo njihove inicijative sve bi propalo. Je li zahvaljujući njima izglasan ovaj zakon?

Svi pokušavaju valorizirati na svoj način svoje zasluge kad se nešto dobro dogodi za razliku kad se nešto negativno desi. Nemam problem priznati i doprinos te grupe koja je inicirala sjednica, ali moramo znati da nikakva inicijativa ne bi imala rezultate da nije bilo političke volje većine.

Vladajuća koalicija na nivou BIH dogovorila je usvajanje ova tri zakona, plus Izborni zakon. Hoće li upravo na tom zakonu „pući“ dogovor?

Ne znam, sve zavisi o političke volje. Znate da je stav hrvatskih političkih stranaka, tako i HDZ-a, da se kroz Izborni zakon treba definisati jasan način izbora “hrvatskog” člana Predsjedništva jer to smatramo teškom diskriminacijom. Ne znam zašto se to želi marginalizovati. Kad se neko zalaže za nešto što je vitalno ne može se govoriti da ucjenjuje, nego da opravdano traži svoje pravo kako bi se spriječile izborne malverzacije.

Po prijedlogu HNS-a u Predsjedništvo BiH izabran bi bio onaj Hrvat koji je, osim apsolutne većine glasova, dobio i većinsku podršku glasača u pet od deset kantona unutar Federacije BiH u kojima su Hrvati razmjerna ili apsolutna većina stanovnika. Neki tvrde kako nas to dodatno udaljava od EU?

Možemo čuti različite tvrdnje, ali pođimo od toga što nas približava našem Ustavu. Svi zakoni, tako i Izborni, mora biti u skladu sa ustavnim načelima. Kako da imamo da narodi biraju svoga predstavnika u Predsjedništvu osim ako se ne biraju tamo gdje taj narod dominantno živi i daje svoju saglasnost. Elementarno načelo demokratije je da ne možete zastupati nekoga ko vam nije dao povjerenje. To nema nikakve veze sa korakom bliže ili dalje Evropi. Dapače, svaki politički dogovor je korak bliže Evropi.

“U Ustavu BiH piše da se na području entiteta Federacija BiH bira Hrvata i Bošnjak za članove Predsjedništva. Nigdje ne piše da narodi biraju svoje predstavnike jer svaki član državnog predsjedništva mora predstavljati sve građane, a ne kako se netačno tvrdi da predstavlja samo određeni narode, op. aut.)

Pristaje li “Trojka” na vaš model? Nekako nakon dogovora u Laktašima stiče se dojam kako se “Trojka” distancirala od takvog rješenja?

Nije prvi put da kada na vidiku imamo sporazum da se pod pritiskom javnosti ili nekih drugih vanjskih elemenata sudionici dogovora kolebaju. Svi pokušavaju plivati na svojoj pozicij i ako procjene da bi im podrška rješenju takvog problema mogla naškoditi mijenjaju i korigiraju svoje stavove, ali uvjeren sam da će se prije ili kasnije naći onaj koji će napraviti korak naprijed i da odmakne ovu zemlju od stalnih psihoza i podjela. Ključna stvar je postizanje političkog dogovora, nikakva nametnuta rješenja nam ne donose sreću.

Šta ukoliko ne bude dogovora, Schmidt najavljuje nametanje rješenja?

Mi nemamo ništa protiv tehničkih izmjena Izbornog zakona, ali nema nametnutog rješenja kojem bi svi pljeskali za razliku od unutrašnjeg političkog dogovora.

Ušao je Čović u otvoreni sukob sa američkom administracijom insistiranjem na posebnoj kompaniji koja bi upravljala južnom interkonekcijom. Iz američke ambasade kritike i zbog prisustva promociji knjige ratnom zločincu Valentina Ćorića. Smatrate li to opasnom igrom?

Nije ništa neobično da iz američke ambasade dobivamo jasne instrukcije, prijetnje ili preporuke. Američka administracija ima to prave ne samo kao svjetska sila nego kao i administracija koja je mnogo toga dobrog napravila, ali ovo je primjer kad se otišlo korak dalje u dnevnopolitičke procese.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!