Zdravstveni radnici u BiH podijeljeni: Neki za, neki protiv vakcinacije

Vijesti 20. jan 202119:12 1 komentar

Neki su za, neki protiv vakcinacije. Stručnjaci pak kažu kako je vakcinacija jedini način da se pobijedi koronavirus. A koliko će se zdravstvenih radnika u BiH vakcinisati, precizne brojke još se ne znaju. Nadležni kažu, odziv je zadovoljavajući.

Radnici u zdravstvenim ustanovama popunjavaju formulare da li će se vakcinisati ili ne.

“Od 125 uposlenika u mom zavodu, 105 je potpisalo da primi tu vakcinu, morate znati da u tih 20 što nisu je nekih sa karcinomima, imunokompromitovanih. Od svih doktora, samo jedan doktor je rekao da ne želi, ponovo imaju neki medicinski razlozi, ne želim da ulazim u to. Da, naravno da ću ja ako je lično pitanje, da naravno”, rekao je Enis Hasanović iz Zavoda za zaštitu žena i materinstva.

Do sada se u zeničkoj kantonalnoj bolnici za vakcinaciju prijavilo oko 50% zdravstvenih radnika. Iz JU Dom zdravlja KS su istakli kako nemaju precizne podatke koliko se zdravstvenih radnika prijavilo za vakcinaciju, ali da je do sada najveći odziv u specijalističko-konsultativnim službama i među ljekarima i medicinskim sestrama koji su bili stalno angažovani u COVID centrima i ambulantama, te trijažnim punktovima. Ističu kako očekuju da će zainteresovanost rasti jer je veliki broj kolega tek prebolovao koronavirus.

“Ako pitate osobno mene, ja ću se vakcinisati, kad se za to steknu uslovi, obzirom da sam ja prebolovala COVID, onda se sad govori o tih nekih šest mjeseci post covid da bi se stekli uvjeti da se ja i neko sličan meni vakciniše”, kazala je Aida Pilav iz Zavoda za javno zdravstvo.

Iz KCUS-a su istakli kako se skoro 3000 uposlenika prijavio za vakcinaciju, a na UKC Tuzla njih 1300.

“Ja mislim da će ovaj broj rasti, već jedno tri do četiri dana kruži jedna cirkularna obavjest, upit svim zaposlenicima UKC-a i on se popunjava kako kome dolazi, tako da ja mislim da će se barem 80% ukupno zaposlenika javiti za vakcinaciju za COVID 19”, rekao je direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović.

“Skoro 3.000 uposlenika se prijavilo za vakcinaciju. Ostali su oni koji imaju kontraindikaciju. Moguće da među njima ima i onih koji ne žele primiti vakcinu, ali to je mali broj. Formirali smo spiskove, imamo formular za informirani pristanak, ekipe za vakcinaciju spremne, kao i ekipe za eventualne neželjene reakcije na vakcinu”, kazala je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

U Općoj bolnici Prim.dr. Abdulah Nakaš kažu kako su pripremili šest timova koji će vakcinisati građane, a da je velika zainteresovanost zdravstvenih radnika, iako precizan broj još nemaju. Kako su nadležni potvrdili za N1, dokument plana vakcinacije je spreman i dostupan stručnoj javnosti, a predviđa vakcinaciju na osnovu broja stanovnika.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare