Zenica: Grad u oblaku zagađenja – priča o bolestima i nadi

Vijesti 12. okt 202411:43 0 komentara
N1/F.Z.

"Ovdje u Zenici svi smo bolesni, samo neki još ne znaju da su bolesni."

Te riječi je rekao aktivista kojeg je Matteo Trevisan upoznao na svom prvom putovanju u Bosnu 2019. godine. Dvije godine kasnije, aktivista je preminuo od raka pluća. To je bio trenutak kada — i uglavnom razlog zbog kojeg — ovaj projekat počeo.

Zenica, grad sa otprilike 100.000 stanovnika, smješten oko 70 kilometara sjeverno od Sarajeva, jedan je od najzagađenijih gradova u Bosni i Hercegovini. Prema organizaciji Eko Forum, lokalnoj ekološkoj organizaciji, glavni izvor zagađenja je ogromna čeličana u vlasništvu kompanije ArcelorMittal. Ova fabrika, koja je skoro jednako velika kao i sam grad, proizvodi energiju sagorijevanjem uglja, piše Politico.

Ova situacija izaziva zabrinutost među stanovnicima grada i okolnih područja zbog njihovog zdravlja i budućnosti.

N1

Alma, stanovnica sela Tetovo u blizini industrijskog centra Zenice, ispričala je da se preselila u taj kraj nakon udaje, prije više od četiri decenije. “U to vrijeme, mnogi su radili u fabrici, ali danas je situacija užasna. U krugu od 300 metara od moje kuće, svi imaju rak.” I sama je dijagnosticirana s rakom želuca 2021. godine.

Ovo nije samo priča o Zenici ili Bosni i Hercegovini, već šira priča o Centralnom Balkanu, gdje bezbrojni gradovi i naselja pate od teškog zagađenja zraka uzrokovanog zastarjelim industrijama uglja i termoelektranama, otvorenim rudnicima lignita i deponijama pepela.

Prema izvještaju Human Rights Watch-a, Bosna i Hercegovina ima petu najvišu stopu smrtnosti uzrokovanu zagađenjem zraka u svijetu. U regiji, gdje se nalazi sedam od deset najzagađenijih termoelektrana na ugalj u Evropi, koncentracije zagađivača su pet puta veće od granica koje je postavila Evropska unija, otkriva Program Ujedinjenih naroda za okoliš.

Tokom godina istraživanja industrijskih gradova poput Zenice, Tuzle, Banovića i drugih zagađenih mjesta, Matteo Trevisan je otkrio nevjerovatnu zemlju, ranjenu ratom, ali odlučno optimističnu u nadi da će članstvo u EU donijeti poboljšanja u toksičnom okolišu i otvoriti put ka svjetlijoj budućnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!