Zildžić: Kanton Sarajevo je privilegovan, oštećen je Tuzlanski kanton

Vijesti 24. jan 202212:43 0 komentara
N1 BiH

Ne radi se o ukidanju već o reduciranju pondera II za Kanton Sarajevo, kaže predlagač Zakona o pripadnosti javnih prihoda Salko Zildžić, poslanik u Parlamentu FBiH iz SDA, a nakon što su vlast i sindikalisti pozvali na povlačenje Zakona sa dnevnog reda današnje sjednice. Zildžić tvrdi da se sredstva u budžetu KS neće smanjiti, ali i da Tuzlanski kanton najviše gubi ovakvom raspodjelom novca od indirektnih poreza.

“Naš prijedlog definiše da koeficijent za Kanton Sarajevo ne bude blizu dva, već 1,5, što bi u projekciji za narednu godinu bilo umanjenje od 86 miliona KM, imajući u vidu rast prihoda, planirane donacije od Vlade FBiH, KS faktički ne bi imao nikakav pad u budžetu, već pad u prihodima od indirektnih poreza”, rekao je Salko Zildžić, poslanik u Parlamentu Federacije BiH.

Zildžić je objasnio da je prvobitna ideja bilo potpuno ukidanje pondera II za Kanton Sarajevo, ali da su se nakon javne rasprave odlučili na njegovo reduciranje. Kaže da bi se tih 86 miliona KM raspodijelilo na druge kantone i omogućilo njihovu likvidnost.

“Postojeći zakon privilegira Kanton Sarajevo. Kada rastu javni prihodi, zbog ovog načina Kanton Sarajevo mnogo brže raste nego drugi kantoni. Što se više novca dijeli on je u povoljnijoj poziciji. Samo smo išli na reduciranje kako bismo zaustavili rapidan rast KS i omogućili rast budžetskih prihoda i drugim kantonima”, rekao je Zildžić.

Kada bi se radile kalkulacije bez pondera, kaže Zildžić, projekcije pokazuju da je Tuzlanski kanton najviše oštećen, zatim ZDK, SBK, HNK, USK, itd.

Ranije jutros predsjednik Skupštine KS, ministar finansija, te predstavnici boraca, osoba sa invaliditetom, ali i predstavnici sindikata u KS pozvali su na povlačenje ovog zakonskog rješenja.

“Kanton Sarajevo uplaćuje dva puta više poreza od RS, a 57,64% više od ukupnih uplata u FBiH, zbog toga je priča o nepravednoj dodjeli sredstava Kantonu Sarajevo kroz ‘ponder II’ neutemeljena”, poručili su iz Skupštine i Vlade KS.

Dodali su i to da bi se ukidanjem pondera II ugrozilo finansiranje za boračku populaciju, sredstva za obrazovanje i policiju. Iz Sindikata su dodali da će izaći na ulice dođe li do toga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!