Zimske radosti na bh. planinama: Neki su prvi put vidjeli snijeg (VIDEO)

Vijesti 14. jan 202314:53 0 komentara
F.Z./N1

Ekipa N1 posjetila je danas olimpijske ljepotice Jahorinu i Bjelašnicu. Ovo je prvi vikend da snijega na planinama ima. Ipak, na Bjelašnici nedovoljno za skijanja, ali u svim drugim zimskim radostima posjetitelji mogu uživati. Na Jahorini rade dvije gondole Poljice i Partizan.

“Posjećujem redovno Bjelašnicu, sviđa mi se staza. Došli smo zbog sankanja i šetanja. Duga je zima, biće valjda i snijega. Vidim da su pripremljeni novi liftovi, neke su obnovili i nadam se da će biti rasterećeni”, kazao nam je jedan posjetitelj Bjelašnice.

Drugi ističe da mu je super i da je došao sa porodicom kako bi izbjegao gradski smog.

“Dođemo vikendom sa djetetom. Izađemo malo iz smoga. Dijete voli da uživa u zimskim radostima”, dodaje.

A neki su prvi put u životu vidjeli i snijeg.

“Ovo nam je prvi vikend sa snijegom. Dovela sam brata i njegovu ženu iz Malezije, koja prvi put u životu vidi snijeg. Pravo je iskustvo i posebno”, rekla nam je jedna djevojka.

I njena snaha je stala pred naše kamere, rekavši da je oduševljena hranom i gostoprimstvom ljudi.

“Ovo je za mene posebno iskustvo i divno je biti ovdje”, rekla je Malezijka koja je prvi put vidjela snijeg.

Bilo je i onih manje zadovoljnih.

“S obzirom da je sredina januara, mogli su se bolje pripremiti. Malo sam razočarana. Jučer su ovdje bili bageri i kopali su na sred staze, ali ok, mi ćemo iskoristiti i uživati”, ipak će reći ona.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Razgovarali smo i sa posjetiteljima Jahorine.

“Ove godine prvi vikend i prvi snijeg. Koliko se može od prirode, toliko i ljudi čine svoje. Prvi dan je samo radilo sidro, danas i Novak Đoković. Barem nešto da se iskoristi”, kaže nam jedan gospodin.

“Bio sam u Italiji i u Švicarkoj ove zime, a prvi put sam na Jahorini, solidno je. Da je još snijega, bilo bi još bolje”, kazao nam je turista iz Hrvatske.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1/Ilustracija
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Ministar privrede KS Adnan Delić jučer je saopćio da su ove godine u uređenje i proširenje staza na Bjelašnici uložili oko 2 miliona KM.  Urađeni su i drenažni sistemi, kao i humusiranje i zatravljenje, s ciljem ravnanja staza i smanjenja količine kamenja na stazama, što je jedan od dugogodišnjih problema Bjelašnice.

“Staza 3 – kolijevka koja se proteže od vrha Bjelašnice do Babinog dola prilagođena je i djeci i najiskusnijim skijašima, a od ove godine opremljena je vrhunskim sistemom osnježenja, sa čak 31 topom za vještačko osnježenje”, rekao je Delić.

Sistem osnježenja, najavio je, obuhvata sve staze i omogućit će značajno produženje skijaške sezone, uz povoljne vremenske uvjete kojima se svi nadamo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!