Zlatar: Koncept etničkog predstavljanja je izmišljotina, nema ga u Ustavu BiH

Novi dan 30. mar 202210:11 > 12:49 0 komentara

Vijeće za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama ima za cilj ponuditi jasan koncept ustavnih i izbornih rješenja koje će biti utemeljeni na pravosnažnim presudama UN sudova, Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog i Suda Bosne i Hercegovine uvažavajući mišljenje Venecijanske komisije iz 2005. godine i Rezoluciju Vijeća Evrope po ovom osnovu iz 2006. godine. Vladavina prava i borba protiv sistemske korupcije biće jedan od prioriteta njihovog djelovanja, naveli su. Emir Zlatar bio je gost Novog dana.

Govoreći o pregovorima o izmjenama Izbornog zakona, kazao je kako su oni u startu bili osuđeni na propast.

“Oni bi doveli do onoga što je dodatna etnička podjela i to samo u dijelu FBiH jer se samo o tome razgovaralo. Razlog zbog čega pregovori nisu uspjeli je da sa 49 posto teritorije BiH, stranke koje su registrovane u Banjaluci, nisu učestvovale. Ono što je isplivalo u eter i dobro je da građani vide, jeste da je taj koncept etničkog predstavljanja u smislu legitimnih predstavnika naroda potpuna izmišljotina koja nikakvo utemeljenje nema ni u Ustavu ni u zakonu”, rekao je Zlatar za N1.

Govoreći o učešću predstavnika civilnog društvo u pregovorima, kazao je kako su razočarani što visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell nije imao vremena da ih primi. Na poziv za sastanak Johann Sattler im je odgovorio kako Borrell ima gust raspored.

“Istovremeno, organizovana je press konferencija u zgradi Delegacije EU na kojoj su prezentirali tzv. Skupštinu građana BiH. Neki projekta koji je vodila EU ili OSCE gdje su izabrali neke građane. Ne ulazimo u to, ali je potpuno neprihvatljivo da ignorišu organizacije koje su ovdje etablirane 30 godina i koje se bore za demokratizaciju društva, državu punih ljudskih prava i sloboda, gdje je naša različitost bogatstvo do kojeg Evropa ni danas nije dosegla. Smatrali smo sramnim da Borrell nije na adekvatan način predstavljen značaj ovih organizacija, a stalno govore da je neophodno da se civilno društvo uključi. Kada se uključi, oni ga isključe jer nas oni ne finansiraju. Nismo ovisni o njima, kao ni o vlastima u BiH”, rekao je Zlatar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!