“Zlatni krug”: Školarci i ekipa FK Sarajevo šetali u znak podrške malim herojima koji se bore s rakom

Vijesti 27. sep 202413:50 0 komentara
Almir Razić/FENA

Udruženje 'Srce za djecu' upriličilo je danas u Sarajevu šetnju nazvanu 'Zlatni krug', kao centralnu aktivnost obilježavanja 'Zlatnog septembra' - mjeseca podizanja svijesti o raku kod djece. U današnjem događaju sudjelovali su i učenici osnovnih škola s područja općine Centar i ekipa FK Sarajevo.

Direktor Udruženja Fikret Kubat kazao je novinarima da djeci oboljeloj od raka podrška mnogo znači, odnosno da mnogo znači i njima i njihovim roditeljima.

– Djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima potrebna je podrška, nije to uvijek finansijska podrška. Ne treba ih sažaljevati, ali im treba podrška – kazao je.

Prema Kubatovim riječima, broj djece oboljele od raka ne povećava se rapidno. Ohrabruje podatak da je visok procent izlječenja djece oboljele od raka, kod leukemija, čak do 90 posto. Zalažu se, kaže, da prate standarde liječenja koji postoje u razvijenim zemljama.

– To nije uvijek brzo i nije lako, ali svi zajedno možemo se izboriti za tu djecu. To je ono za što se zalaže Udruženje – poručio je Kubat, sa današnjeg događaja.

Dvanaestogodišnja Amera Malkoč ide u osnovnu školu. Ona je prošla težak proces liječenja, ali joj je u tome mnogo značila podrška porodice i prijatelja. Sad kaže da je važno uvijek biti pozitivan i nasmijan, u bilo kojoj situaciji.

– Bilo je teških trenutaka, ali uz podršku je sve lakše. Sad sam na terapiji održavanja, sve ide svojim tokom. Sretna sam zbog velikog broja ljudi koji su sudjelovali u današnjem događaju – kazala je.

Afan Habibović iz Visokog pobijedio je opaku bolest. Raduje se svakom novom danu, koji nastoji iskoristiti na najbolji način. Student je, a bavi se i uzgojem prepelica.

– Najvažnija je moralna podrška – kazao je.

Današnji događaj nazvan je šetnja ‘Zlatni krug’ i centralna je aktivnost  u okviru obilježavanja mjeseca podizanja svijesti o raku kod djece.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!