Zloupotreba bolovanja: Doktor je muškarcu naložio da “čuva trudnoću”

Vijesti 07. mar 202419:34 0 komentara

Vijest da je doktor muškarcu u Kneževu napisao da čuva trudnoću, obišla je državu. Dok je mnogi smatraju bizarnom, drugi ljekarskom greškom, treći pokreću vruću temu. Zloupotreba bolovanja, sintagma je o kojoj bi da najviše pričaju poslodavci. Ipak interesuje i nadležne zbog miliona koje isplaćuju za refundacije.

Malo ko nije čuo o slučaju doktora koji je muškarcu iz Kneževa otvorio bolovanje – jer čuva trudnoću. Konkretan primjer, sudeći po dosadašnjoj istrazi, nije zloupotreba već greška ljekara u šifrarniku oboljenja. Pritužba za sada nije eveidentirana u Fondu zdravstvenog osiguranja.

“Ne možemo detaljno govoriti o tome, moguće da se dogodila greška, ali ne možemo ulaziti u detalje, jer nismo postupali po tome, niti smo zahtjev imali. Suština je da smo obezbijedili dva ključna mehanizma kojima poslodavci mogu sve njihove sumnje da izraze”, kaže ljekar Dobriša Radić.

Doktor Rade Dujaković nedavno je zbog pritiska poslodavca, a zbog bolovanja koje je otvarao pacijentici koja boluje od karcinoma, dao otkaz.

“Aha, doktor je potpisao doznaku, ja ću doktora za gušu…Tako se devet mojih kolega našlo na tapetu”, priča Dujaković.

Stvari nikada nisu crno bijele, a zdravlje stanovništva je zapušteno, kažu u banjalučkom Domu zdravlja. Porodični ljekari opterećeni su i brojem pacijenata, ali i papirologijom. Ističu, revnosno rade svoj posao.

“Ja ne mogu konkretno da vam kažem neke primjere da li postoji zloupotreba bolovanja, vjerovatno je bilo, ili biće. Mi gledamo pacijenta, on nam govori svoje tegobe, mi njega liječimo, pregledamo, neke stvari su vidljive okom, neke se mogu klinički dokazati. Neke može da izgleda savršeno pacijent, ali postoje neke situacije koje ukazuju da mu treba period mirovanja, da se izdvoji od posla”, navodi Vedrana Antonić Kovljenović, spec. porodične medicine.

Opširnije pogledajte u videu:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!