Znate li da je nalijeganje na stomak porodilje zabranjeno u brojnim zemljama? “U BiH se to radi u svim porodilištima, trudnice nisu ni svjesne opasnosti”

TASS / ddp USA / Profimedia / Ilustracija

Posljednji slučaj nasilja nad porodiljom potresao je Srbiju i natjerao stanovništvo na proteste. Nakon toga, i niz progovorio je i niz drugih žrtava akušerskog nasilja. Nažalost, jedna od njih je Milica Soković, kojoj je zbog nemara ljekara, nakon poroda u bolnici na Palama dijagnosticiran karcinom. Milica je svoje iskustvo prepričala za N1, a o svemu što se dešava u porodiljnim salama, o procedurama i pravima žena - govorila je i Amila Tatarević iz udruženja Baby Steps.

Na početku razgovora za N1, Tatarević pojašnjava da je akušersko nasilje svaki vid fizičkog, emocionalnog i verbalnog zlostavljanja žene prilikom trudnoće, poroda i nakon njega. Treba naglasiti da je u porodilištima BiH i regije, u odnosu na fizičko, mnogo češće ono verbalno nasilje i emocionalno uslovljavanje. Nepoštivanje prava porodilja je također akušersko nasilje.

Nakon presude protiv doktora iz bolnice u Zenici i dalje odbijaju odgovoriti jesu li iz procedura izbacili nalijeganje na stomak

“Imamo mnogo psovki i galame, ali i emocionalnog uslovljavanja prilikom kojeg se porodilji govori ‘ako to ne uradiš, umrijet će ti beba’, ‘ubićeš bebu’ i slično, a što je daleko od procedura i prakse, što nije medicinski niti opravdano, niti osnovano”, navela je Tatarević.

Potom, Tatarević, praveći sponu sa posljednjim slučajem u Srbiji, napominje da je nalijeganje na stomak porodilje kako bi se potisnula beba zabranjeno u brojnim zemljama svijeta.

“A kod nas se radi rutinski, u svim porodilištima u BiH. Što je najgore od svega – poslije čujete porodilje koje kažu da im je doktor pomogao nalijeganjem na stomak. Nisu ni svjesne opasnosti po bebu”, naglasila je.

Podsjeća da je protiv zeničkog doktora donesena i presuda, nakon što je nalijeganjem na stomak trudnice uzrokovao smrt bebe.

Za nemar i nesavjesno liječenje dobio je osam mjeseci zatvora i zabranu rada.

I dalje, iz bolnice u Zenici odbijaju da odgovore udruženju Baby Steps o tome da li su nakon slučaja promijenili procedure.

“Sada te ne bih operisao ni da ti život ovisi o tome”

A bolno iskustvo ima i Milica Soković, kojoj je nakon četvrtog poroda i uredne trudnoće u tijelu ostao dio posteljice, što se razvilo u karcinom. Doktor je odbio na vrijeme reagovati na sumnjivu posteljicu. Nakon toga i nakon Milicinih pretraga, pokušao je pripremiti za ponovnu operaciju.

“On je mene već neko vrijeme pripremao za operaciju, i prije nego je stigla potvrda da se radi o karcinomu. Kad smo muž i ja bili u ordinaciji rekla sam mu da ne želim kod njega da se operišem. On je odgovorio sa: ‘Sada da ti i život ovisi o tome, ja te ne bih operisao’. Mene je to zaboljelo, meni je život već bio ugrožen. Pale su malo mjesto, srećem ga često”, ispričala je Milica.

Milica naglašava da su još prilikom poroda babice upozorile doktora da ‘posteljica ne izgleda dobro’, što je on negirao.

“Kada je stigao nalaz, ista ta babica je bila tu, ostala je u šoku, nije mogla da vjeruje da se od takve stvari stvorio karcinom”, rekla je dodavši da je naknadno niko iz bolnice nije kontaktirao kako bi pružio dodatnu podršku.

Nakon što je Milica podijelila svoj slučaj – Tatarević iz udruženja Baby Steps pojašnjava kako se često ne shvaća da doktor nema pravo birati šta će raditi, a šta ne – sve ono što je potrebno za dobrobit porodilje i djeteta io je njegovog zadatka.

“Doktor je tu na svome poslu, a njega je indirektno platila porodilja kroz svoje zdravstveno osiguranje. Problem je što se tu igra na strah, što se radi o zatvorenom sistemu, što ni babice ne smiju progovoriti”, rekla je.

Stoga, poruka koju Tatarević šalje za kraj jeste: Ako šutimo i pustimo da se proživljeno sa nama i na nama, ostaje pitanje šta će se budućim porodiljama dešavati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare