Zoran Tegeltija: Pred nama su dva velika izazova u ovoj godini

Vijesti 12. mar 202110:59 > 11:06 5 komentara
Screenshot

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija učestvuje putem video linka na Digitalnom ekonomskom forumu u Tirani. On se obratio na panelu "EU i Zapadni Balkan: Ostvarivanje dugo očekivanog obećanja" na kojem učestvuju premijer Republike Albanije Edi Rama, premijerka Republike Srbije Ana Brnabić, premijer Republike Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i komesar za proširenje EU Oliver Varhelji, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

“Djeluje tako daleko taj Solunski samit kada je BiH započela svoj put ka EU. To je jedno od pitanja oko kojeg postoji snažna saglasnost svih u BiH, i pored dugog i jako sporog procesa taj entuzijazam građana BiH prema procesu pridruživanja EU i danas je jako izražen. Dobro je što je jutros gospodin Varhelyi prvi govorio i ponovio zahtjeve svim zemljama koje ovdje učestvuju o uslovima koje je postavila EU, podsjećajući i na obaveze BiH koje je potrebno ispuniti da bi se dobio kandidatski status. Siguran sam da BiH svojim naporima koje je napravila u 2020. godini i koje će učiniti u prvoj polovini 2021. će napraviti niz kredibilnih mjera da može da dobije kandidatski status što je od velike važnosti za BiH”, naveo je Tegeltija.

Kako je kazao, bez obzira u kojem trenutku će Bosna i Hercegovina dobiti taj kandidatski status, “mi smo jako posvećeni ispunjavanju uslova za proces pridruživanja EU jer gotovo svi u BiH su svjesni da je EU mjesto za građane BiH da tamo želimo da dođemo i da ispunimo sve potrebne uslove”.

“Iako smo u 2020. godini bili jako posvećeni ispunjavanju uslova, tzv. 14 prioriteta ipak u fokusu našeg rada u prethodnoj godini jeste bila borba protiv pandemije COVID-a 19, svi njenih posljedica i zdravlja ljudi, stanju naše ekonomije, uticaj na socijalne politike, i zajedno s podrškom EU mislim da smo taj proces u prethodnom periodu uspješno implementirali. Upravo u toj borbi pokazala se vrlo važna uloga EU koja je kroz različite mehanizme podržala BiH od tzv. makrofinansijske pomoći do značajne pomoći u nabavci medicinske opreme, sanitetskog materijala. Na početku same pandemije nije djelovalo da će tako biti uspješno, nabavka je krenula vrlo teško i vrlo sporo, ali moramo priznati na kraju da je EU bila najbolji partner BiH u borbi protiv pandemije, očekujemo da se isto desi i u samom procesu vakcinacije. Ono što mislim da nismo iskoristili to je da mi kao region ovu tešku situaciju s pandemijom, kao mogućnost, kao našu šansu da unaprijedimo prije svega našu ekonomsku saradnju, da trgovinske veze podignemo na viši nivo da jedni drugima pomognemo kako bi objektivno pad domaćih proizvoda bio što je moguće niži u svim našim zemljama. Pred nama su dva velika izazova u ovoj godini. Prvi je kako da provedemo vakcinaciju u našim zemljama i drugi je kako kroz investicije i u privatnom sektoru sanirati te posljedice od COVID-a 19 koji nam se još uvijek odražava na naše ekonomije”, naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Kada je u pitanju vakcinacija, on se zhavalio Vladi Srbije, premijerki Ani Brnabić i predsjedniku Aleksandru Vučiću na pomoći koju su pružili BiH, ali i nekim drugim zemljama u okruženju kada je u pitanju snabdijevanje vakcinama.

“Upravo danas dolazi još jedna količina vakcina, koje je Vlada Srbije donirala BiH. Želim da iskažem svoje razočarenje ne samo lično nego čini mi se svih građana BiH u tzv. globalni sistem nabavke vakcine koji je pokazao po nama neopravdano visok nivo neefikasnosti, naša opredjeljenost da nabavljamo kroz taj zajednički sistem nas je dovela do toga da bi praktično bez pomoći Srbije i intervencije koju je napravila Vlada RS, BiH praktično ostala bez vakcina. Već vjerujemo da će proces nabavke vakcine kroz sistem s EU profunkcionisati i da će se on na kraju ipak pokazati uspješnim. Ono što je za nas razočaravajuće jeste da su vakcine od globalnog dobra, kako smo željeli da ga predstavimo, cijelog čovječanstva, preraslo u tržište robom koja se nabavlja pod vrlo nefer uslovima. Možda mi iz jedne male zemlje kao što je BiH teško to možemo da razumijemo ali smatram da smo na tom planu morali napraviti mnogo više. Naravno uz čestitke onim zemljama, a prije svega mislim na Srbiju koje su taj proces bolje razumjele od nas i uspjeli za svoje građane obezbijediti mnogo veću količinu vakcina”, kazao je Tegeltija.

Kako je kazao, druga izuzetno važna oblast jesu investicije, a one će u velikoj mjeri zavisiti od realizacije onoga što je usvojeno na Samitu u Sofiji i, ukoliko taj proces se bude razvijao onom dinamikom kako je planirano, to sve može značajno uticati pozitivno na ekonomije.

“U cilju boljeg povezivanja sa susjednima BiH će 16. marta potpisati ugovor s Turskom za izgradnju autoputa Sarajevo – Beograd. I naravno taj infrastrukturni projekat treba prije svega da omoću bolje povezivanje naših ekonomija, naših građana”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare