Žrtva i dalje živi s presuđenim zlostavljačem: “Nemam gdje, skočila sam kroz prozor da bih pobjegla od njega”

Vijesti 01. dec 202321:10 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Žrtva nasilja u porodici čiji identitet nećemo otkrivati javila se portalu N1 s ciljem da javnost, a naročito druge žene odluče progovoriti o onome s čime se suočavaju, a to je fizičko i psihičko nasilje. Njen suprug je fizički napao i njihovu djecu, te je na kraju, kako su nam potvrdili iz pravosudnih organa, u dva odvojena postupka i osuđen. Žrtva i njen suprug i dalje žive skupa jer, kako nam je ona kazala, ona nema kuda.

Njeno ime i lokalitet gdje živi nećemo otkrivati u svrhu njene žaštite. Govori nam da je od njega odlazila jer svaki put obeća da će se promijeniti, što bude određeni period pa onda se stvari ponovo pogoršaju.

“Nisam ja otišla. U februaru sam bila otišla osam dana pa sam se vratila. Stanje se poboljša mjesec dana, ali opet krene ispočetka. Predala sam i za razvod braka. Međutim, tri puta smo imali razgovor u centru za socijalni rad i on nije htio doći. Obećao je da će se popraviti, ali je stanje svakim danom sve gore i gore”, istakla je.

Nasilje se ponavlja

Dok je razgovarala s nama, ističe da je i prije nekoliko dana također bila žrtva nasilja i da je sve to ponovo prijavila nadležnoj policijskoj upravi.

“Nasilje je bilo fizičko i psihičko. Ja sam se njemu suprostavila i rekla: Hajde bujrum udaraj me. Pokušao je da podigne ruku na mene, ali je vratio ruku nazad. Prije nekoliko dana ponovo sam bila u policiji, vozila sam maloljetnog dječaka morao je dati izjavu. Dječaku je dodjeljen advokat po službenoj dužnosti i s njim sa razgovarala i sa ženom iz Centra za socijalni rad. Ona me je pitala da li se stanje poboljšalo, a ja sam rekla da nije da je opet krenulo istim tempom”, navela je.

Ispričala nam je situaciju kada je bježeći od njega morala skočiti kroz prozor.

“On je htio mene da udavi gdje sam ga ja nekako odgurnula, skočila sam kroz prozor i onda sam zvala policiju. Došla je policija i međutim nije to to. Bilo je na vratu crveno. Rekli su nam da se malo smirimo, mi smo privrženi vjeri i rekli su nam kao ‘kako se to vama može desiti’. Nakon što se on smirio ja sam razgovarala s njim kao sa odraslom osobom jer meni je pedeseta godina. Rekla sam mu ubij me, otići ćeš u zatvor i nećeš dobiti više od 15 godina i kada odslužiš svi će te ostaviti. Smiri se pa opet. Ja ne želim da budem u kući dok je on tu, izađem prošetam i ne razgovaram s njim”, prisjetila se.

Vidljive tragove nasilja, te snimke je sve ustupila policiji.

“Imala sam modrice, slike na telefonu i video zapise dok su djeca bila tu”, kazala je.

Također je istakla da je nju više sramota prijavljivati ga policiji.

“On je čak i noćio u policiji par puta. To ode na Tužilaštvo koje odredi mjere zabrane pristupa nekih 5-6 do osam mjeseci. Također, platio je kaznu od hiljadu KM i onda se smiri i povuče mjesec dva dana. Kad je zadnji put inspektor dolazio i pitao me kakvo je stanje, rekla sam mu da je opet počeo sa istim ponašanjem i onda mi je inspektor rekao da ga prijavljujem. Rekla sam inspektoru da je mene iskreno više i sramota da ga prijavljuem na šta mi je on rekao što ga više prijavljujem da je teže po njega”, navela je.

Kada dođu policajci oni vide da je ona pretučena, policajcima je pravdao ovako:

“Jesam ja to uradio u nekom revoltu.”

I njihova djeca su bila žrtva nasilja

Nije samo ona već i njihova djeca su bila žrtva nasilja. I tom prilikom je o svemu informisana policija.

“Dijete je bilo maloljetno negdje je imalo 12-13 godina kada ga je udarao nogama. Mene tada nije udarao. Kćerka je imala 17 godina i nju je isto udario i tada je to otišlo na Tužilaštvo i onda je platio hiljadu KM kazne”, ispričala je.

Zaštitu i podršku drugih nema, jer kaže, ostala je bez ikoga.

“Meni niko ne može pomoći. On je mene odvojio od sviju, sa rodbinom, prijateljima”, kroz suze je kazala.

Drugi slučajevi nasilja

Našu sagovornicu su nedavni slučajevi nasilja u porodici poput ubijene Emire M. naveli da progovori i da kaže da su žene žrtve nasilja svuda oko nas.

“Kad je u Sarajevu ubijena ta Emira. Tada sam rekla vidiš šta se radi, on je meni rekao ti si luda i što to gledaš to su bolesnici. Rekla sam mu da je i on bolesnik. Mislila sam da je psihički bolestan, ali je on bezobrazan što su svi ustanovili koji su s njim razgovarali”, kategorična je ona.

Boravak u sigurnoj kući

Kada je riječ o boravku o sigurnoj kući, naša sagovornica kaže da su joj predlagali da tamo boravi šest mjeseci i da s obzirom na to o kakvom se slučaju radi postoji mogućnost da da taj boravak i bude duži.

“Ja sam to prećutala i kad sam došla kući on je rekao ja ću se promijeniti i to tako bude mjesec dva dana. Meni najteže pada što me zove pogrdnim imenima i da radim neke stvari koje ja nikada nisam radila”, navela je.

Ona je kazala da nema izbora da ode jer je žena u godinama i da samo želi da se razvede.

Presuđeni nasilnik

N1 je kontaktirao pravosudne i policijske organe lokalne zajednice u kojoj živi ovaj bračni par.

Potvrđeno nam je da je suprug naše sagovornice dva puta osuđen zbog nasilja u porodici. Napomena lične informacije i lokaciju nećemo objaviti zbog zaštite naše sagovornice.

“Prvi predmet formiran na osnovu prijave dostavljene od strane ***** od 25.06.2019. godine protiv *****  zbog krivičnog djela Nasilje u porodici iz člana 222.stav 4. Krivičnog zakona Federacije BiH u kojem je podignuta Optužnica dana 13.09.2019. godine, a nakon toga donesena Presuda Općinskog suda u ***** dana 08.10.2021.godine kojom je optuženom izrečena kazna zatvora u trajanju od devet (9) mjeseci a koja se neće izvršiti ako optuženi u toku dvije godine ne počini novo krivično djelo (uvjetna).

Drugi predmet formiran je na osnovu prijave ****** protiv ****** dana 07.09.2020. godine zbog krivičnog djela Nasilje u porodici iz člana 222.stav 2.Krivičnog zakona Federacije BiH u kojem je podignuta Optužnica 16.03.2021.godine a nakon toga donesena Presuda Općinskog suda u **** dana 04.06.2021.godine kojom je optuženom izrečena kazna zatvora u trajanju od pet (5) mjeseci a koja se neće izvršiti ako u roku od jedne godine optuženi ne počini novo krivično djelo (uvjetna)”, naveli su za N1.

Po ovim podacima s obzirom na to da je povratnik u činjenju krivičnih djela i da je uslovna kazna prekršna, suprug naše sagovornice će više od godinu dana provesti u zatvoru.

Mnoštvo prijava u MUP-u

Iz MUP-a lokalne zajednice gdje oni žive za N1 su detaljno naveli sve prijave kako naše sagovornice, tako i djece protiv supruga i oca. Većinu prijava, prema onome što je saopšteno za N1 dolazila je od naše sagovornice, ali i jedna prijava koju je on uputio protiv nje i tada njihovog maloljetnog sina.

Tokom 2019. godine evidentirana je jedna prijava koju je naša sagovornica podnijela protiv supruga te dvije prijave djece protiv oca. Naime, u prvoj je kćerka prijavila oca da je napao nju i brata kod kojih su konstatovane lake tjelesne povrede.

“Istom je tada izrečena i zaštitna mjera od strane Općinskog suda ****„Zabrana približavanja žrtvi nasilja i obavezan psihosocijalni tretman u trajanju od 6 mjeseci“, naveli su .

Dva mjeseca od ove odluke kćerka je prijavila oca da je prekršio zabranu prilaska te mu je izrečena novčana kazna od hiljadu KM.

U 2020. godini su zabilježene tri prijave od kojih su dvije bile sa upozorenjem dok je treća evidentirana od kćerke koja je pozvala policiju. U tom slučaju njen otac, odnosno suprug naše sagovornice, kojoj su u tamošnjem Domu zdravlja konstatovane lake tjelesne povrede je zadržan u policiji.

Naredne 2021. godine zabilježene su dvije prijave od kojih je druga bila, prema prijavi naše sagovornice, kršenje Rješenja o zabrani prilaska. U istoj godini je i njen sin prijavio oca kojem su policijski službenici izdali upozorenje.

U 2022. godine MUP je zabilježio dvije prijave od kojih je druga bila i prijava supruga odnosno oca protiv žene i njihovog maloljetnog sina za napad.

Sve navedeno ukazuje da i pored mnoštva prijava i presuda žrtve su prepuštene same sebi, odnosno konkretne podrške nadležnih institucija koje bi u ovakvim slučajevima trebale imati dugoročni plan za žrtve kako bi se osjećale sigurnije i ne bi, baš kao i u ovom slučaju, i dalje živjele sa nasilnikom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!