Žrtve silovanja u Foči čekaju pravdu: Cijelog života ću osjećati istu bol

Vijesti 17. jun 202217:44 > 19:05 0 komentara

Žrtve silovanja u BiH i danas se suočavaju sa istim problemima: pravdu nisi dočekali, traume su tu, a od društva imaju samo stigmu i izostanak potpore. Kako bi ukazali na sve probleme, u nedjelju će u Foči obilježiti Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja.

Rane od silovanja nikada ne zacijele. U ratu su desetine hiljada žena silovane. Spomenik žrtvama u Foči nije izgrađen. Ovaj grad mjesto je najvećeg sistemskog seksualnog nasilja. Spomenika žrtvama nema, ali tu je mural ratnom zločincu, na koji gledaju žrtve. Preživjele žene silovanja i dalje čekaju na pravdu.

Midheta Kaloper, predstavnica Udruženja žrtava “Foča 92-95” kaže:
”Nadam se da će Tužilaštvo i Sud agilno raditi… 30 godina je prošlo… ja sam tada imala 20 godina sada 50. To će biti moja pobjeda. Pobjeda je i kada uspijem, kao što je jedna naša članica, progovorila nakon 30 godina… to je pobjeda i uspjeh”.

Nakon ispovijesti preživjelih javnost je upoznata sa stravičnim zločinima. Bez obzira na to brojni počinitelji hodaju nekažnjeni.

”Cijelog života ću osjećati istu bol koju sam tada osjetila i još uvijek osjećam. To nikada neće nestati”, kaže preživjela žrtva silovanja u Foči

Haški tribunal u presudi iz 2001. godine prvi put u historiji međunarodnog humanitarnog prava, utvrdio da je silovanje zločin protiv čovječanosti. Nadležni u Foči odavno ne mare za to.

Izet Spahić, odbornik u Skupštini opštine Foča kaže:
”U koritu rijeke Bistrice i Drine grade se ogromni hidropotencijali. Mi smo izašli javno Udruženje žrtava rata imamo osnovane sumnje da u koritima ima naših članova porodica. Uputili smo zahtjev svim nivoima vlasti, radovi se odvijaju normalno, iako su u koritu i jedne i druge rijeke već nađene masovne grobnice”.

Žrtve osim negiranja njihove boli, stigme i veličanja odgovornih za zločine, dobijaju nepravdu i kada se dogodi presuda u njihovu korist.

”Sud je naložio da direktno ostvare naknadu od počinitelja koji je dužan da isplati, ali nažalost u većini slučajeva počinitelj nema imovinu ili istu sakrije i ne moraju isplatiti naknadu preživjeloj. Ako govorimo o naknadama koje žrtve ostvaruju u BiH kreću se od 137 do 680 KM što je isuviše malo”, ističe Amina Hujdur, Trial international.

A 30 godina od zločina je isuviše mnogo. Zbog toga će ove nedjelje biti upriličeno obilježavanje Međunarodnog dana borbe seksualnog nasilja nad ženama u ratu. Obilježavanje će početi ispred zloglasnog logora Sportska dvorana Partizan u Foči. Žrtve poručuju, pridružite se da dostojanstveno pošaljemo poruku cijelom svijetu: da se zlo nikada ne ponovi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!