Zvaničnik SAD-a: Napredak u pregovorima Hamasa i Izraela

Vijesti 04. jul 202422:13 0 komentara
Anadolija

Sve su pozitivnije vijesti o potencijalnom sporazumu između Izraela i Hamasa, a ovaj put vijesti dolaze iz SAD-a.

Visoki američki zvaničnik rekao je novinarima da su Biden i Netanyahu prošli kroz nacrt sporazuma tokom današnjeg razgovora i da je došlo do “napretka”, prenio je Reuters.

“Napravili smo iskorak”, rekao je zvaničnik novinarima tokom konferencijskog poziva, dodajući da još uvijek postoje neriješena pitanja vezana za implementaciju sporazuma i da se ne očekuje da će dogovor biti zaključen za nekoliko dana.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak američkom predsjedniku Joeu Bidenu da je odlučio poslati delegaciju da nastavi pregovore o sporazumu o oslobađanju talaca s Hamasom, koji su bili u zastoju.

Američki zvaničnik je rekao da je Biden ohrabren što je Netanyahu ovlastio svoj tim da se pridruži pregovorima.

“Vjerujemo da je ovdje prilično značajna prilika i pozdravljamo premijerovu spremnost da pokuša iskoristiti situaciju tako što će ovlastiti svoj pregovarački tim da se narednim danima direktno angažuje u Dohi u,” rekao je zvaničnik.

Al Jazeera dodaje da je Hamas značajno prilagodio svojoj poziciji u vezi sa dogovorom te da se očekuje da je američka delegacija takođe učestvovati u pregovorima.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!