Zvizdić: Nakon izbora slijedi blokada i Čović će rizikovati da ode pod sankcije

Vijesti 09. maj 202219:34 > 23:29

Lider Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović danas je potvrdio učešće na općim izborima ove godine. Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Paralamenta BiH, najavljuje da blokada slijedi i nakon njihovog održavanja.

Denis Zvizdić je za N1 komentarisao aktuelna dešavanja, između ostalog, i obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom, prilikom kojeg je bh. ambasador u Moskvi prisustvovao vojnoj paradi, što je gost N1 protumačio kao poruku Milorada Dodika (SNSD).

“Do toga nije trebalo doći, on nije predstavljao oficijalni stav BiH”, naglašava Zvizdić.

“Dodik preko ambasadora poslao poruku – želio otići u Moskvu, ali nije smio”

Osvrnuo se i na ostale aktuelne teme, među kojima su, svakako, i nedavno raspisani izbori, a za čije održavanje još uvijek nisu osigurana novčana sredstva. Dok od ministra finansija Vjekoslava Bevande očekuje skoro rješenje problema, Zvizdić prognozira kako će blokada rada institucija potrajati.

“I nakon izbora slijedi blokada, Čović će rizikovati da ode pod neku vrstu sankcija”

Opći izbori su, podsjetimo, raspisani 4. maja, a danas je stigla i formalna potvrda od lidera HDZ-a da će učestvovati i njegova stranka, kao i one okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a).

“Čović svakih sedam dana mijenja svoje stavove. Ipak, tu nema nikakve misterije – stranke okupljene oko HNS-a će izaći na izbore, a odmah neposredno planiraju da blokiraju posredni dio izbora kada treba da se izaberu delegati u Dom naroda Parlamenta FBiH, bez kojih se ne mogu imenovati ni predsjednik, ni potpredsjednici FBiH, ni Vlada FBiH, a blokirat će se i slanje izaslanika u Dom naroda Parlamenta BiH, dok se ne promijeni izborni zakon. To je taktika koju će primijeniti. To već sada trebaju da znaju Schmidt i predstavnici međunarodnih institucija. U konačnici, rizikovat će da i oni odu pod neku vrstu sankcija”, predviđa Zvizdić.

Dodaje kako, suštinski, koalcioni partneri HDZ i SDA ni ne priželjkuju stvarne izmjene Izbornog zakona BiH – žele sačuvati status quo kako bi Vijeće ministara i Vlada FBiH još četiri godine ostali u tehničkom mandatu.

“To je stvarna namjera, nikada nije ni postojala iskrena namjera da dođe do izbora, radi se o suspenziji demokratije”, govori gost N1.

O kandidatu opozicije: Svjesni da moraju nastupiti ujedinjeni

“Možemo reći, na neki način, da se opozicija već okupila. Tu govorimo o strankama ‘Trojke’ ali i svim drugim, poput NES-a. Vode se vrlo ozbiljni i odgovorni razgovori u smislu kandidature zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH. Dosadašnji razgovori pokazuju da su članovi ‘Trojke’ i opozicije svjesni da je neophodno imati jednog kandidata”, priča Zvizdić, ističući da je dogovorom zapravo Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDP) povjereno imenovanje osobe od povjerenja, te da će kandidatura biti javnosti saopštena kroz narednih sedam do deset dana.

Stava je da će šanse SDA kandidata naspram zajedničkog kandidata stranaka koje se okupe oko ‘Trojke’ biti minorne, kao i da će ‘Trojka’ u urbanim sredinama FBiH, generalno govoreći, ostvariti daleko ubjedljivije rezultate od stranaka baziranih na nacionalističkim porivima.

O propaloj reviziji protiv Srbije: Imao sam zadatak da Vučiću prenesem jednostavnu poruku

Burne reakcije nakon izjave Tromp o reviziji presude, upućen i poziv Tužilaštvu

Posljednjih dana nižu se reakcije na istup Nevenke Tromp, profesorice na Univerzitetu u Amsterdamu, u kojem tvrdi kako je “Bakir Izetbegović znao da Sakib Softić nije legitiman agent za predavanje revizije presude protiv Srbije, ali da ga je poslao i slagao narod”.

Iako, u to vrijeme istaknuti član SDA, ali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zvizdić tvrdi kako nije znao šta se dešava.

“Nikada nisam prisustvovao ni pripremi, ni izradi revizije. Nisam bio pozvan niti na jedan sastanak koji se ticao revizije. U Beograd smo otišli, na molbu Izetbegovića, kako bismo Aleksandru Vučiću prenijeli sasvim jednostavnu poruku – da će revizije biti i da očekuje da neće doći do drastičnih pogoršavanja odnosa dviju zemalja. Navodi da je Izetbegović Vučiću poslao poruku kako se ne treba brinuti i da ništa neće biti od revizije nisu istiniti”, tvrdi Zvizdić, negirajući da je bio izslanik poslan u Beograd sa ovim ciljem.

Kada je riječ o posljednjim tvrdnjama Nevenke Tromp, ostaju tri ključna pitanja na koja moraju odgovoriti oni koji su pripremali reviziju, nastavlja Zvizdić.

“Prvo je pismo registrara u kojem se ističe da BiH ima rok od dva dana da ponovi predaju revizije. Izetbegović je odgovorio, a ja ne mogu da vjerujem da je naveo kako je za njega i dalje legalan agent Sakib Softić, zbog koga je i odbijena predaja revizije. Ključno pitanje je zašto reviziju nije poslala ovlaštena ambasadorica BiH”, podsjeća on.

Napominje da je Bakir Izetbegović jedina osoba upoznata sa sadržajem pisma registrara, kao i jedini koji krije odgovor šta je zapravo odgovorio na upit, kao i na to ko je i zašto ambasadoricu vratio u BiH, dan ili dva prije nego što je trebala predati reviziju koja bi bila primljena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad