Zvizdić nudi dva ključna rješenja ako se nastavi blokada formiranja Vlade FBiH

Vijesti 29. mar 202311:10 0 komentara
F.Z./N1

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (NiP) komentarisao je aktuelnu političku situaciju. Ponudio je dva ključna rješenja ako se nastavi blokada u formiranju Vlade Federacije BiH - glasanjem u Predsjedništvu BiH ili autentičnim tumačenjem izmjena Izbornog zakona.

“Neophodno je u prostor političkog dijaloga, koji je, nažalost, trenutno pun laži, manipulacija i teorija zavjere, vratiti relevantne činjenice, ako želimo doći do održivih rješenja. Ne možemo svaki put ciljano zaboravljati genezu problema, konkretno u vezi sa formiranjem Vlade FBiH i počinjati od tzv. zatečenog stanja”, naveo je na početku Zvizdić.

Zatim je naglasio da su se u toj genezi prošle četiri faze implementacije izbornih rezultata kojih se, prema njegovom mišljenju, potrebno sjetiti da bi mogli razumjeti i činjenično i racionalno, na osnovu demokratskih načela i standarda i tako pristupiti petoj, finalnoj fazi imenovanja Vlade FBiH.

Zatim je taksativno nabrojao faze:

  • Prva faza, sa kojom su i započeli problemi, su izborne neregularnosti, nikada istražene niti sankcionisane bez obzira na veliki broj pritužbi koje je dobio CIK ( sjetimo se samo činjenice da su npr. pojedini kandidati u TK na većem broju izbornih mjesta dobili nevjerovatnih sjevernokorejskih 99% glasova), kao i nametnute izmjene izbornog zakona u noći izbora, 2. oktobra, koje su pogodovale jačanju etničke, nauštrb građanske komponente i koje su, kao što se pokazalo u praksi, direktno pomogle HDZ i SDA. I toga su svjesni i domaći politički akteri, ali i predstavnici međunarodne zajednice sa kojima sam imao priliku razgovarati u Washingtonu, Briselu i Berlinu.
  • Druga faza je bila procedura izbora delegata u Dom naroda FBiH. Upravo je ova procedura, za koju znamo da je bila opterećena brojnim neregularnostima dovela do odnosa u klubu Bošnjaka koji ne odražava izborne rezultate na kantonalnom nivou. Da nije bilo navodnih i, nažalost, nikada istraženih, prekonoćnih prelazaka, sumnjivih zapošljavanja, pritisaka i ucjena već u ovoj fazi bi bilo jasno da stranke osmorke imaju potrebnu većinu u kubu Bošnjaka za predlaganje predsjednika/potpredsjednika FBIH, i konsekventno izbora Vlade FBiH.
  • Treća faza, koja se u javnom prostoru, žargonski naziva Copperfieldovom, jeste izvlačenje delegata iz kinder jaja na način da su, pazi sad, izvučena dva imena koja predstavljaju prevagu samo za jednu političku stranku. Tako je koalicija SDA-DF dobila 13 delegata u klubu Bošnjaka u Domu naroda FBIH, što nema veze niti sa rezultatima izbora niti sa većinskom voljom bošnjačkog naroda.
  • Četvrta faza je bio izbor rukovodstva Federacije BiH. Ključno pitanje je, da li bi predloženi kandidat većine u klubu Bošnjaka u DN FBIH mogao biti izabran da se, umjesto u paketu, glasalo pojedinačno. Jasno je da g. Lendo, koga lično jako cijenim, ne bi bio izabran jer ne bi imao potrebnu parlamentarnu većinu.
  • I sada se nalazimo u petoj – trenutnoj fazi – da onaj ko ne bi bio izabran bez potrebne parlamentarne većine sada blokira konstituiranje Vlade FBiH iako postoji dokazana parlamentarna većina za njeno formiranje. A BiH je parlamentarna demokratija. Nije predsjednička demokratija niti monarhija.

Zbog toga se, smatra, potrebno vratiti na prvu fazu sa kojom je sve i počelo.

“I nikako ne zaboraviti nelegalnosti koje su obilježile i ostale faze. Dakle, onaj ko je uzrokovao problem, treba ga i riješiti, ali na ustavan i zakonit način koristeći neka od postojećih rješenja, kao što je npr. način glasanja u Predsjedništvu BiH ili autentično tumačenje proglašenih izmjena izbornog zakona. I bez bilo kakvog uvođenja kantona u proces odobravanja Vlade FBiH, jer je takva ideja apsolutno neprihvatljiva. Prema tome, ako se nastavi blokada visoki predstavnik treba da reaguje, ali na način da pogoduje demokratiji i građanima koji čekaju pozitivne promjene i napredak, a ne bilo kojoj političkoj partiji”, zaključio je Zvizdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!