Zvizdić: Više od 30 hiljada bivših bh. državljana mogli bi vratiti državljanstvo BiH

Vijesti 05. okt 202316:02 0 komentara
F.Z./N1

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je danas poslaničku inicijativu kojom traži pokretanje procedure zaključenja Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke.

U tom slučaju, kako navodi Zvizdić na svom Facebook profilu, više od 30 hiljada bivših bh. državljana mogli bi vratiti državljanstvo BiH kojeg su se ranije morali odreći.

“S obzirom na informaciju da SR Njemačka planira do kraja 2023. usvojiti novi Zakon o državljanstvu koji dozvoljava dvojno državljanstvo SR Njemačke i BiH, potrebno je u skladu sa članom I stav (7) tačka d) Ustava Bosne i Hercegovine pristupiti zaključivanju Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i SR Njemačke. Navedena ustavna odredba prpisuje da “državljani Bosne i Hercegovine mogu imati dvojno državljanstvo druge države, pod uslovom da postoji bilateralni ugovor između BiH i te države kojim se to pitanje uređuje … “, napisao je Zvizdić u obrazloženju.

Ističe da će u slučaju zaključivanja bilateralnog sporazuma u ravnopravnom položaju bi bili svi trenutni i bivši državljani BiH koji su se do sada morali odreći bh. državljanstva jer zakonodavstvo SR Njemačke ne dozvoljava dvojno državljanstvo BiH i SR Njemačke. Član 14 Zakon o državljanstvo, kako dodaje, propisuje olakšani prijem u državljanstvo bivšim bh. državljanima te u slučaju zaključivanja Sporazuma ponovni prijem u bh. državljanstvo BiH ne bi bio uslovljen odricanjem od državljanstva SR Njemačke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!