Pitali smo meteorologinju: Hoćemo li vidjeti snijeg u maju ili uskoro uskačemo u majice kratkih rukava?

Novi dan 18. apr 202409:24 > 13:19 0 komentara

U srijedu je građane Bosne i Hercegovine, ali i regije, probudio aprilski snijeg. Sve je bilo propraćeno ekstremnim padom temperatura. Tako su temperaturne razlike na pojedinim područjima u samo dva dana iznosile i po 30 stepeni. Šta slijedi u narednom periodu - to smo u programu N1 pitali meteorologinju Teu Blažević.

Blažević ističe – sasvim je sigurno da će snježnih padavina uskoro biti još.

“Ono što nam pokazuju materijali trenutno je da nema stabilizacije vremena do kraja aprila. Već danas ćemo imati padavine, uglavnom lokalne pljuskove, ali na planinama i snijeg. U danima vikenda u većinama bh. krajeva velike su mogućnosti za kišu i snijeg u planinskom području”, rekla je, ističući i upozorenje za sve putnike, skrečući pažnju na skliske ceste.

Drugim riječima, zimske gume će nam trebati još neko vrijeme, a zanimalo nas je i kada ćemo se vratiti ljetnoj odjeći koju smo nosili sve do prije nekoliko dana.

“Čini se da se nećemo tako skoro vratiti ljetnom režimu u aprilu, barem ne onom u kojem su nam temperature prelazile 30. Što se tiče aprila, nećemo ponoviti ljetnu epizodu. Biće možda malo čak i svježije za april. Vrijeme će biti dosta nestabilno, idućih sedam dana trebamo očekivati barem malo kiše, ostavite toplije slojeve i kišobrane pri ruci”, istakla je.

No, da li to znači da ćemo gledati i snijeg u maju koji je pred nama? Blažević odgovara – ne trebamo isključiti tu opciju.

“Moguće da će se nestabilan period preliti i na početak maja, pa da zaleprša koja pahulja”, rekla je.

Ipak, i ljeto koje slijedi biće iznadprosječno toplo, tako da će ostati sasvim dovoljno vremena za uživanje u ljetnim danima.

Razgovarali smo i sa Nedžadom Bićom – predsjednikom Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine koji upozorava da je šteta već načinjena.

“Vrijeme je namamilo voćke, a snijeg je sada već napravio dosta štete. Ima lomova. Ako bude mraza, neće biti voća, ovo nije nikako dobro za poljoprivredu”, naglasio je u razgovoru za N1.

Dodao je da je za poljoprivrednike u Bosni i Hercegovini svaka godina sve gora i gora. Šteta bi i ove godine mogla biti ogromna za sve kulture na otvorenom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!