Ako imate ove simptome, možda imate problema sa srcem, tvrdi kardiolog

Zdravlje 10. apr 202417:54 0 komentara
Shutterstock

Ne treba previše isticati da je vrlo važno brinuti o zdravlju srca. No, koliko god pazili, ponekad to nije tako i važno je znati prepoznati znakove koji upućuju na to da nešto nije u redu.

Kardiolog, dr. Shyam Kolvekar, izdvojio je nekoliko općih znakova da imate problema sa srcem, nakon kojih biste trebali potražiti liječničku pomoć.

Kao prvi simptom problema sa srcem, dr. Kolvekar ističe bol ili nelagodu u prsima. “Ovo se često opisuje kao pritisak ili bol u prsima. Može trajati nekoliko minuta ili doći i proći”, objašnjava on, prenosi portal Express. Osim boli u prsima, ako imate osjećaj da vam nedostaje daha ili otežano dišete, to bi isto mogao biti pokazatelj problema. Problemi s disanjem mogu, ali i ne moraju biti povezani s nelagodom ili boli u prsima.

Bol se može pojaviti u u drugim dijelovima dijela, a ne samo u području prsa

Od ostalih znakova koji ukazuju na probleme sa srcem, kardiolog ističe i umor. Pod time podrazumijeva neobjašnjiv umor ili slabost koji se ne ublažavaju odmorom. Također, bol se ne mora osjetiti isključivo u području prsa, tvrdi dr. Kolvekar. “Bol se može pojaviti i u drugim dijelovima gornjeg dijela tijela. To može uključivati nelagodu u rukama, leđima, vratu, čeljusti ili trbuhu”, objašnjava on.

Vjerojatno ćete i sami pomisliti da nešto nije u redu ako osjetite da vam srce nepravilno kuca. Ako osjećate ubrzan rad srca, palpitacije ili nepravilan rad srca koji nije uzrokovan intenzivnijom fizičkom aktivnošću ili sličnom radnjom koja bi to uzrokovala, možda imate zdravstveni problem.

Kao posljednja dva znaka da nešto nije u redu sa srcem, liječnik ističe mučninu ili ošamućenost te oticanje nogu, gležnjeva i stopala. Česti osjećaji mučnine ili vrtoglavice, koji su praćeni hladnim znojenjem, često mogu ukazivati na probleme sa srcem, ističe on. Dodaje da, ako imate problema s oticanjem nogu, gležnjeva i stopala, to može biti znak zatajenja srca, a do oticanja dolazi zato što srce ne pumpa krv učinkovito, prenosi portal Express.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!