Bh. naučnik: Bolesno društvo ono u kojem je fokus na apsolutnoj ličnoj slobodi

Vijesti 19. jan 202221:24 > 22:17 3 komentara
Admir Aljović (N1)

U vremenu kada i Bosna i Hercegovina dostiže sve veći broj novozaraženih, danas je crni rekord bio blizu 3.000, a susjedna Hrvatska sa većim postotkom vakcinisanih danas je sa najvećim brojem ikada u vrijeme pandemije - 16.000 zaraženih, stiže upozorenje bh. naučnika Almira Aljovića.

“Mi smo u stadiju pandemije u kojem više ne treba da raspravljamo o nauci, već o vrijednostima. Društvo treba da odluči koliko smrti i dugoročnih posljedica kovida želi da toleriše. Ako većina populacije misli da je u redu da su nam bolnice i dalje pune, da je u redu da su nam ljekari iscrpljeni, da ne možemo da se liječimo od drugih bolest zbog prepunih bolnica i da imamo najveću smrtnost, onda je to ono što društvo bira”, kaže neuroimunolog, trenutno doktorand u Minhenu Almir Aljović na svom Twitter nalogu.

“Politički sentiment ovih prostora”

“Ako neko misli da je vrijednost individualne slobode da odluči da ne nosi masku, ne vakciniše se, ne poštuje mjere javnog zdravlja i svega onoga što urušeno zdravstvo donosi onda je to vrijednost koju društvo bira i nikakva nauka to neće promijeniti”, smatra ovaj naučnik iz Bosne i Hercegovine.

“Međutim, da bi se pojedinci pomirili sa svojom odlukom kada biraju apsolutistički pogled na ličnu slobodu oni to sebi nekako moraju i da opravdaju. Jedan od načina jeste iskrivljivanje realnost i naučnih činjenica (npr. maske ne pomažu, virus nije opasan, vakcine nisu efikasne…) Ja mislim da društvo u kojem je fokus na apsolutnoj ličnoj slobodi, bez razumijevanja kako to utiče na druge, bolesno društvo. Ovo je naravno rezultat decenijskog urušavanja obrazovanja i insisitranju na vrijednostima koje odgovaraju političkom sentimentu ovih prostora,” dodao je Aljović.

Njegov zaključak kao naučnika, ali i jednog od svih nas je – “znači, što manje odgovornosti, što više pohlepe i neznanja. Sa takvim vrijednostima će ove vlasti postojati i cvjetati i narednih 100 godina”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad