Budite oprezni sa ovom vrstom lijekova – ne sjedajte za volan ako ih pijete

Zdravlje 14. dec 202311:42 0 komentara
Shutterstock/Anucha Naisuntorn

Stručnjaci upozoravaju da mnogi vozači nisu svjesni da lijekovi protiv prehlade mogu da izazovu vrtoglavicu.

Zima je u punom jeku, a neki vozači možda krše zakon a da toga nisu ni svjesni. Oni koji uzimaju lijekove protiv prehlade i gripa moraju da budu posebno oprezni u saobraćaju, piše Daily Star.

Stručnjaci za automobilizam na Quotezone.co.uk izdali su upozorenje vozačima da ne uzimaju nikakve lijekove koji bi mogli da utiču na njihovu sposonost vožnje.

Pojedini lijekovi zimi mogu izazvati pospanost i ugroziti vaš život

Kako temperatura pada, mnogi ljudi obolijevaju od gripa ili prehlade. Međutim, neki vozači možda ne znaju da neki lijekovi mogu imati neželjene efekte.

Stručnjaci upozoravaju da mnogi vozači nisu svjesni da lijekovi za prehladu bez recepta mogu da izazovu vrtoglavicu, pospanost, oštećenje rasuđivanja i sporije vrijeme reakcije, a onima koji uzimaju takve lijekove savjetuju da izbjegavaju vožnju ili upravljanje bilo kojim vozilom.

„Možda ne mislite da uzimanje tableta protiv prehlade i gripa može dovesti do kazne, ali mnogi uobičajeni lijekovi bez recepta imaju sastojke koji vas mogu učiniti pospanim“, rekao je Greg Vilson, osnivač i izvršni direktor Quotezone.co.uk.

On je dodao da „ako se ne osjećate dobro, provjerite da li će vas ono što uzimate učiniti pospanim ili dovesti do vrtoglavice ili da li će imati bilo kakve neželjene efekte koji bi mogli da utiču na vašu sposobnost da vozite, kao što su zamagljen vid ili spore reakcije“.

„Svi se ponekad osjećamo kao da nemamo vremena da budemo bolesni, životi su previše zauzeti, ali vožnja kada ste bolesni može biti opasna. Čak i ako ste navikli da uzimate lijekove i to nije uticalo na vaše vožnje ranije, ako vas zaustavi policija ili ste umiješani u saobraćajnu nesreću, a vaš lijek ima upozorenje da ne rukujete teškim mašinama, vjerovatno ćete platiti kaznu. Najbezbjednije je izbjegavati vožnju, odmoriti se i ne rizikovati“, istakao je stručnjak, prenosi Net.hr.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!