I geni utječu na ono što jedemo: Važno otkriće moglo bi pomoći u mršavljenju

Zdravlje 24. jul 202312:06 0 komentara
Shutterstock

Dok prihod, društveni status, geografski položaj i kultura određuju vrstu i kvalitetu hrane koju ljudi jedu, geni bi također mogli imati ulogu, pokazalo je novo istraživanje.

Čini se da oko 500 gena “direktno utječe” na prehranu ljudi, prema Medicinskom fakultetu Univerziteta u Coloradu, koji je analizirao zdravstvene, socijalne i ekonomske podatke ljudi iz UK Biobanka, baze podataka više od 500.000 ljudi.

Zaključili su kako izgleda da postoji 300 gena “direktno povezanih” s konzumacijom određene hrane i blizu 200 gena povezanih s prehrambenim navikama oko grupa hrane kao što su riba ili voće.

“Neki geni koje smo identificirali povezani su sa senzornim putevima – uključujući one za okus, miris i teksturu – i također mogu povećati reakciju nagrađivanja u mozgu”, rekla je Joanne Cole sa Univerziteta u Coloradu, koja će predstaviti nalaze na godišnjoj konferenciji Američkog društva za prehranu u Bostonu.

“Budući da genetika ima puno manju ulogu u utjecaju na unos hrane nego svi okolišni faktori, moramo proučiti stotine hiljada pojedinaca kako bismo otkrili genetske utjecaje među okolišnim faktorima”, dodala je Cole.

Otkriće veza između gena i vrsta hrane moglo bi s vremenom pomoći u sastavljanju dijeta i programa mršavljenja. Mogući sljedeći korak, prema naučnicima, jest saznati “može li upotreba genetike osobe za prilagodbu profila okusa dijete osmišljene za mršavljenje poboljšati pridržavanje”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!