Istraživanje otkriva šest simptoma raka koje ne smijemo ignorisati

Zdravlje 30. maj 202407:11 0 komentara
Shutterstock

Rak je ozbiljno stanje koje nastaje kada abnormalne stanice rastu i nekontrolirano se dijele, a zatim se mogu proširiti na druga tkiva i organe. Postoji više od 200 vrsta raka koje mogu utjecati na tijelo. Često se simptomi mogu povezati s mjestom u tijelu gdje rak raste. Međutim, postoje i neki općenitiji znakovi na koje treba obratiti pozornost, a koji se odnose na različite oblike raka.

Prema istraživanju Cancer Researcha UK, postoji šest takvih znakova na koje trebamo obratiti pozornost. Iako bi ovi simptomi mogli biti povezani s nečim manje ozbiljnim, ipak ih vrijedi provjeriti, kažu stručnjaci iz dobrotvorne organizacije.

“Većina navedenih znakova i simptoma uzrokovana je nečim manje ozbiljnim od raka, ali ako je to rak, rano uočavanje može napraviti stvarnu razliku. Ako primijetite bilo kakve promjene koje za vas nisu normalne ili nešto što neće nestati, nemojte to ignorirati. Obratite se svom liječniku, bilo da je to na ovom popisu ili ne”, naveli su, a izvještava Daily Express.

Važno je znati što je za nas normalno i razgovarati sa svojim liječnikom ako primijetimo bilo kakve neobične promjene. To može pomoći u dijagnosticiranju raka u ranoj fazi, kada postoji veća vjerojatnost da će liječenje biti uspješno, tvrde stručnjaci.

Šest znakova na koje treba obratiti pažnju uključuju:

  • Vrlo jako noćno znojenje ili groznica.
  • Umor.
  • Neobjašnjivo krvarenje ili modrice (u stolici, tijekom mokrenja, povraćanje ili iskašljavanje krvi, neobjašnjivo vaginalno krvarenje između menstruacija, nakon spolnog odnosa ili nakon menopauze).
  • Neobjašnjivu bol u bilo kojem dijelu tijela.
  • Neobjašnjiv gubitak težine.
  • Neuobičajenu kvržicu ili oteklinu bilo gdje na tijelu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!