Iznenadna pojava mladeža: Zašto nastaju i kada se trebate obratiti doktoru?

Zdravlje 08. jul 202117:23 0 komentara
Pexels

Mladeži ili nevusi su uobičajene izrasline na tijelu koje su većinom bezopasne, a do njih dolazi zbog pretjeranog razmnožavanja stanica melanocita. Većina mladeža se formira za vrijeme djetinjstva i adolescencije, ali se tokom života mogu pojaviti novi mladeži.

Iznenadna pojava mladeža može biti normalna pojava, ali može i upućivati da se radi o vrsti raka kože, melanomu. Potrebno je pratiti razvoj mladeža i njegov izgled te kada dođe do bilo kakve promjene posjetiti dermatologa.

Zašto nastaju mladeži?

Odrasla osoba u prosjeku ima između 10 i 45 mladeža po tijelu. Mladeži mogu biti spljošteni, u razini kože ili uzdignuti, a mogu i nalikovati bradavicama te iz njih mogu rasti dlake. Novi mladeži se pojavljuju kada se melanociti, stanice koje proizvode pigment u koži, razmnožavaju i šire, a kao posljedica se na koži pojavljuju izrasline smeđe boje za koju su zaslužni upravo melanociti.

Osim toga, na iznenadnu pojavu mladeža može utjecati i niz vanjskih faktora kao što su:

  • izlaganje UV zrakama
  • opekline od sunca
  • genetika
  • oslabljeni imunološki sustav
  • svijetla put
  • trudnoća (kod promjena u razini hormona mogu se pojaviti novi madeži, a postojeći se mogu povećati ili promijeniti boju)

Mladeži mogu biti bezopasni, a jednako tako mogu biti i kancerogeni te se onda radi o zloćudnom tumoru kože melanomu. Melanomi nastaju zbog genetske mutacije. Kod žena melanomi se najčešće pojavljuju na rukama i nogama, dok kod muškaraca na leđima, vratu i na glavi. S odrastanjem i tijekom života mijenja se izgled i boja mladeža. Mogu biti ružičasti, smeđi ili crni. Također, postoji nekoliko različitih vrsta mladeža, a mogu se pojaviti samostalno ili u grupama.

Kako prepoznati opasan mladež?

Benigni mladež je često pravilnog okruglog oblika, dok su melanomi asimetrični i nešto veći. Također, jedan melanom može imati više različitih boja, nepravilnih je rubova koji mogu biti i svjetlije boje.

Osim toga, melanom s vremenom mijenja oblik i boju, a može i biti osjetljiv na dodir ili krvariti. Važno je pratiti promjene mladeža jer ako se otkrije na vrijeme, melanom se može izliječiti.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Kada stari mladež promijeni boju ili oblik, ili kada se kod odraslih pojavi novi mladež potrebno je otići na pregled kod dermatologa. Osim toga, kod ljudi koji imaju puno mladeža po tijelu ili koji se pretjerano izlažu suncu, preporuča se pregled barem jednom godišnje. Ako je mladež osjetljiv na dodir, krvari, svrbi ili je bolan, potrebno je odmah napraviti bezbolan pregled kod dermatologa.

Kako se uklanjaju mladeži?

Ako dermatolog sumnja na melanom, radi se biopsija mladeža te se on po potrebi uklanja pod lokalnom anestezijom kirurški ili radiofrekvencijski te bez anestezije laserski.

Dakle, iznenadna pojava mladeža može se dogoditi u bilo kojoj životnoj dobi i nije uvijek opasna. Na ovo utječe niz vanjskih faktora, a važno je pratiti izgled i promjene mladeža te na vrijeme posjetiti dermatologa. Upravo pravovremeno uklanjanje sumnjivog mladeža može spriječiti pojavu raka kože.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!