
Ako želite da živite duže, obratite pažnju na krvni pritisak.
Dobra vijest je da se krvni pritisak možete kontrolisati ishranom, vježbanjem i lijekovima kada je to potrebno.
Vjerovatno već znate osnove zdrave ishrane za srce – da masno meso poput suhog mesa i kobasica nije najbolji izbor za doručak i da treba ograničiti gazirana pića, uključujući i dijet sodu, prenosi N1 Srbija.
Hrana bogata antioksidantima, poput voća, povrća i biljnih proteina, pomaže srcu, dok crveno meso može raditi protiv vas, piše Parade.
Međutim, postoje namirnice čiji utjecaj na krvni pritisak i zdravlje srca nije tako jasan. Jaja su jedna od njih. Ako imate visok krvni pritisak ili želite da ga izbegnete, da li je bolje jesti belance umesto cijelog jajeta?
Da li su jaja dobra za zdravlje srca?
Ako volite jaja, nema potrebe da ih se odričete zbog zdravlja srca. Dr Debora V. Sandlof (Deborah W. Sundlof), DO, direktorka programa za žensko srce i krvne sudove u "Lehigh Valley Health Network", deo "Jefferson Health-a", kaže da jaja mogu biti dio zdrave ishrane za srce, sve dok se jedu umjereno, prenosi Danas.rs.
“Za osobe sa hipertenzijom, umjerena konzumacija jajeta – do jednog jajeta dnevno – čini se bezbjednom kao dio zdrave ishrane,” kaže ona, dodajući da su prednosti jaja najizraženije kada su dio uravnotežene ishrane, poput DASH dijete ili mediteranske dijete.
Kontekst u kome se jaja jedu je veoma važan.
“Kardiovaskularni efekti jaja zavise od cjelokupne ishrane, pri čemu su koristi najvidljivije kada se jaja jedu uz voće, povrće i integralne žitarice, dok je unos prerađene hrane i crvenog mesa ograničen,” kaže dr Sandlof.
Na primjer, neko ko jede jaja uz suho meso ili kobasicu i ima dijetu bogatu zasićenim mastima, imaće drugačiji efekat nego neko ko jede omlet sa povrćem.
Ako volite dva ili tri jaja za doručak, da li to može štetiti srcu?
Dr Sandlof kaže da to nije preporučljivo za osobe sa hipertenzijom, ali ako ste generalno zdravi, trebalo bi da bude u redu.
Studija iz 2025. godine objavljena u "Proceedings of the Nutrition Society" pokazala je da jedenje dva jaja dnevno nije povećalo LDL holesterol ako je cjelokupna ishrana bila niska u zasićenim mastima.
Zaključak: Jedna namirnica neće odlučiti o vašem zdravlju – važno je kako se uklapa u cjelokupnu ishranu. Ako je ishrana zdrava i jaja se jedu umjereno, možete uživati u njima bez brige o povećanom riziku od bolesti srca.
Kako jaja utiču na krvni pritisak?
Dr Sandlof kaže da utjecaj jaja na krvni pritisak može biti neutralan ili blago povoljan.
“Većina dokaza ukazuje na to da umjerena konzumacija – do jednog jajeta dnevno – ne povećava značajno krvni pritisak i u nekim slučajevima može biti povezana sa nižim pritiskom. Ipak, efekat zavisi od populacije i ishrane,” objašnjava ona.
Meta-analiza iz 2020. godine, koja je obuhvatila 748 ljudi, pokazala je da jedenje do tri jaja dnevno vjerovatno neće značajno uticati na krvni pritisak.
Šta je sa bjelancetom naspram cijelog jajeta?
Razlika je mala.
“Holesterol je primarni mehanizam preko kojeg cijelo jaje može utjecati na srce. Za krvni pritisak, dokazi ne pokazuju jasnu razliku između bjelanceta i cijelog jajeta jer većina studija analizira cijelo jaje,” kaže dr Sandlof.
Ako imate visok holesterol, bjelance može biti dobra promjena, jer bjelance nema holesterol, dok žumance sadrži oko 186 mg holesterola po jajetu. Ako nemate visok holesterol, preporučuje se cijelo jaje jer žumance sadrži korisne nutrijente: holin, folate, vitamin D i B vitamine.
Zaključak: Kontekst je ključan. Ako vaša ishrana podržava zdravlje srca i jedete jaja umjereno, nema potrebe da ih se odričete.
╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare